Sortidor d'una gasolinera (Foto: Reuters)
A molts llocs, omplir el dipòsit d'un dièsel surt més car que si el cotxe és de benzina (Foto: Reuters)
París

Els països industrialitzats posen part de les seves reserves al mercat per aturar l'increment del preu del petroli

El conflicte de Líbia també té efectes en l'economia. Des que va començar, s'ha incrementat el preu del petroli. Això suposa un fort llast per a les economies occidentals en crisi i han decidit posar-hi remei. Els països industrialitzats i representats a l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) han decidit posar al mercat el mes que ve 60 milions de barrils de cru, que fins ara tenien a la reserva. És la tercera vegada a la història que s'aplica una mesura així.

Actualitzat
La mesura que aplicarà l'AIE posarà al mercat 60 milions de barrils de petroli provinents de les seves reserves estratègiques en els propers 30 dies. L'objectiu és aturar l'escalada de preus i pal·liar la manca del cru de Líbia pels problemes de subministrament durant l'inici de l'estiu, un període que tradicionalment es caracteritza per un elevat consum.

Aquesta decisió excepcional es traduirà en la sortida al mercat de dos milions de barrils diaris per cadascun dels 28 països membres d'aquest organisme durant aquesta trentena de dies. Un cop finalitzat el termini, el Consell de Govern de l'agència avaluarà l'impacte que ha tingut al mercat i decidirà quina decisió adopta a continuació.

Només l'anunci de la mesura ja ha fet baixar 8 dòlars el preu del barril de Brent, el de referència a Europa. Per la seva banda, l'estat espanyol hi aportarà l'equivalent de 2,3 dies de les vendes anuals, tot i que la meitat dels barrils, però, els posa els Estats Units. De fet, el congressista demòcrata Ed Markey feia temps que demanava que s'apliqués aquesta mesura.

En els 37 anys d'història de l'AIE, la utilització de les reserves estratègiques només ha tingut dos precedents, ubicats en el marc de la invasió de Kuwait per part de l'Iraq l'any 1991 i després del pas de l'huracà "Katrina" pel golf de Mèxic, el 2005.


Anar al contingut