Barcelona

La Generalitat alerta que s'han acabat les autovies gratuïtes i que tornaran els peatges

El govern català ha anunciat que s'han acabat les autovies gratuïtes. Segons la Generalitat, a partir d'ara, les noves carreteres que es facin hauran de ser amb peatges. Amb tot, però, l'executiu també ha explicat que la crisi també obligarà a congelar, a curt termini, les noves obres.

Actualitzat
La Generalitat ha donat detalls sobre les retallades que es faran en l'àmbit de les infraestructures. En aquest sentit, el número dos del Departament d'Economia, Albert Carreras, ha explicat, en declaracions a TV3, que no es construiran noves carreteres, i ha advertit que quan es facin hauran de ser amb peatges.

Malgrat això, el secretari d'economia i finances ha volgut deixat clar que un cop enllestides les obres de desdoblament, l'Eix Transversal continuarà sense peatges. Carreras ha explicat que els usuaris no pagaran però que la Generalitat haurà de pagar l'anomenat "peatge a l'ombra", que permet construir obra pública sense haver de pagar-la al comptat.

La construcció va a càrrec d'una empresa privada, que la cobrarà a terminis, i l'import final es calcula en funció del trànsit que hi circuli. En el cas de l'Eix, per exemple, té un cost real de 700 milions d'euros, però el "peatge a l'ombra" és molt superior, i no s'acabarà de pagar fins al 2042, tot i que durant aquest temps la Generalitat s'estalvia els costos de manteniment.

Aquesta és una pràctica que no és nova però que en els últims anys la crisi ha fet duplicar.

La Generalitat destinarà aquest any més de 800 milions a afrontar pagaments endarrerits. Per a l'any que ve, els compromisos s'enfilen a gairebé el doble.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut