janquim

Sant Just Desvern tindrà un "regidor de Xarxes Socials"

Ja fa uns quants anys que els ajuntaments catalans incorporen al seu cartipàs una regidoria de Noves Tecnologies. Però, que se sàpiga, mai fins ara no hi havia hagut un càrrec amb el nom de regidor de Xarxes Socials.

Actualitzat
Ja existeix. Es tracta de les competències que assumeix el regidor Sergi Seguí, de Sant Just Desvern, i que constarà a tots els efectes com a regidor de Participació i Xarxes Socials. Demà presenten al ple la proposta de nou govern. El 3cat24 ha volgut conversar-hi per esbrinar les justificacions d'aquesta decisió.

La regidoria que Seguí assumeix la que en el el període anterior era la de Dinamització Democràtica, però confia anar més enllà d'un canvi de nom. Ho explica així: "El nom de Xarxes Socials no fa referència només a les virtuals, on tindrem els dos peus i l'orella ben posada, sinó que també es refereix a les associacions, grups entitats o xarxes ciutadanes que tinguin propostes a fer".

Per aquesta raó destaca que volen "incentivar la participació de la gent del poble en les decisions que hagi de prendre l'Ajuntament". Aclareix que "no es tracta de fer referèndums o consultes cada setmana, però sí de tenir en compte què pensa la ciutadania amb processos implicatius, de baix a dalt".

Seguí reconeix que hi ha precedents que li interessen i esmenta especialment el cas de Ricard Espelt, que va assumir aquestes funcions a la població anoienca de Copons, i que des d'allà va aconseguir un cert ressò per la manera com des d'aquest poblet s'encarava el repte d'una democràcia més digitalitzada.

Participar als plens des de casa

"Per començar", avança, "caldria revisar l'espai 'online' on es pengen els documents que genera el ple o la junta de govern. Cal actualitzar-lo més sovint i fer-lo més accessible". I continua: "També tinc ficat entre cella i cella obrir els plens al sistema "streaming". Caldrà veure, també, si es poden fer intervencions dels espectadors que el segueixen des de casa".

Seguí s'apassiona amb aquests reptes i ho exposa amb gosadia: "La idea, per tant, és treballar amb l'objectiu d'apropar l'administració i la ciutadania mitjançant diferents estratègies: transparència, participació, comunicació".

Abans d'això, Seguí ha estat el responsable de comunicació a la Institució de les Lletres Catalanes, on ha impulsat l'obertura de comptes al Twitter i el Facebook, a més de fer servir recursos digitals com ara Delicious i les galeries d'imatges Flickr i el cnal YouTube. També ha estat professor del curs "Eines d'internet per a la difusió del patrimoni, les lletres i les arts", a través del Facebook, dirigit a entitats i empreses culturals.

És llicenciat en Humanitats per la UAB, amb un postgrau en Gestió Cultural per la UOC. Fa vuit anys que viu a Sant Just Desvern i ha estat elegit regidor després de presentar-se com a cap de llista per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Ajuntaments abocats a internet

Podria ser que es tractés d'una anècdota, però també podria ser l'inici d'una tendència. De fet, hi ha molts ajuntaments que han tingut una regidoria de Noves Tecnologies i que ara repeteixen amb la creació d'una àrea que fa uns quants anys no existia.

Potser un dels casos més coneguts sigui el de Laureà Folch (Vilassar de Mar), que fa poc recollia un dels premis Webby per la seva comunicació amb la ciutadania mitjançant el Twitter, i que entre altres accions va posar en marxa un procediment per aplegar les piulades al Twitter de la comarca del Maresme.

Però la denominació s'ha fet servir en molts altres llocs, com ara a Lleida, on Montserrat Minguez va impulsar l'obertura de dades de l'administració. Entre molts altres consistoris, han tingut regidoria de Noves Tecnologies el Masnou, Muntanyola, Campdevànol, Martorell, Sant Hilari Sacalm, Cardedeu, Sant Vicenç de Montalt, Sant Iscle de Vallalta o Torelló.

El cas de Sant Just podria demostrar un interès creixent de la política local per l'ús dels recursos digitals, o podria quedar com una etiqueta més o menys afortunada. Només el temps resoldrà aquest enigma, però, com cal fer amb tothom que comença amb empenta un projecte nou, valdrà la pena posposar els judicis fins que passin uns quants mesos.

Anar al contingut