janquim

Un artista català manté des d'un poblet del Pla de l'Estany un dels portals d'art més visitats a tot el món

Artistas de la Tierra és el nom amb què es presenta un projecte ambiciós que s'adreça a tot el món amb la intenció d'establir contactes entre els artistes i que pretén, també, fer més fàcil la venda de la seva obra a través d'internet.

Actualitzat
El portal Artistas de la Tierra té més de nou mil usuaris que s'hi han registrat. Prop de cinc mil hi exposen la seva obra. Comparteixen bits amb gairebé cinc mil usuaris que només són visitants i amb més de cinc-cents col·leccionistes i prop de dues-centes entitats.

Sembla una proposta d'una dimensió considerable però funciona amb modèstia des d'un vell casalot amb rellotge de sol en un llogarret del Pla de l'Estany. Al nucli de Vilavenut, que pertany al municipi de Fontcoberta, hi viu Toni Batlles, un pintor que des de fa anys exerceix de dissenyador gràfic des d'un estudi de Banyoles.

Batlles va obrir aquest portal el 2006 però ja feia uns quants anys que la idea madurava al seu magí. Va començar amb programació en HTML i després amb el Flash fins que el creixement d'internet i els seus recursos van fer més fàcil la possibilitat de dur a terme aquest somni, que va començar amb la pretensió d'obrir "un laberint d'art" i que va trobar concreció quan es va inspirar en el títol d'una novel·la del publicista Joaquín Lorente.  

Ara es troba entre els primers deu mil webs més visitats del món, amb més de cinc mil visites diàries, una de les referències sobre art a internet.

El seu impulsor explica al 3cat24 que aquest lloc és "com un cafè d'artistes, un espai on conviuen de forma igualitària artistes reconeguts, aficionats, estudiants, mestres, artistes desconeguts tancats al seu taller, nens d'un nivell creatiu sorprenent, professors de dibuix que exposen l'obra dels seus alumnes i artistes de països tancats al mercat exterior".

Creu que molts artistes tendeixen a la solitud, a causa de la dedicació que la seva obra els exigeix. Per això pensa que els cal tenir una eina de contacte. A més, també és un lloc d'exposició oberta de l'obra creada. Per això està convençut que les possibilitats de trobar persones interessades a comprar són tan grans com en qualsevol altre entorn, amb una diferència: "Aquí no hi ha intermediaris", subratlla.

Xarxa creativa

A més, permet la creació de blogs i la redacció de ressenyes crítiques, de manera que en molts aspectes és comparable al plantejament d'altres xarxes socials específiques com ara Teatron o Tercera Via.

Aquesta xarxa virtual té a més efectes molt reals: exposicions col·lectives, trobades, coneixences. Té força implantació en països com Mèxic, Colòmbia o Cuba però ha estès la seva capacitat de comunicació a tots els continents i des de fa un temps també s'expressa en anglès. Si el seu impulsor troba recursos voldria obrir versions en català, alemany i rus.

De moment hi dedica moltes hores, tant per la gestió directa del portal com per a mantenir-hi un esperit col·laboratiu. Els que coordinen els fòrums són un grup reduït d'artistes plàstics irreals que el mateix Batlles ha creat, un conjunt de personalitats fictícies que li permeten establir diàlegs amb els usuaris. A més, assumeix també l'edició d'una publicació digital, anomenada "El Laboratorio".

Ambició d'abast global

Batlles, esclar, és un dels artistes catalans que exposa una part de la seva obra en aquest portal i que es poden trobar agrupats en quatre grans àrees: Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.

A més de posar en contacte artistes d'arreu del món i possibles compradors de les seves obres, el projecte compleix una altra missió: demostrar que gràcies als recursos digitals és possible dur a terme projectes ambiciosos d'abast global.

En aquesta ocasió, milers de creadors es troben en aquest "cafè virtual" gràcies al neguit i l'empenta d'un artista que també té cura d'un hort i unes quantes gallines en una casa vella de Vilavenut, on es va instal·lar amb la seva família ja fa una colla d'anys.

Gairebé cada dia condueix per la carretera de revolts que el porta fins a Banyoles i també cada dia dedica una estona a guiar els nouvinguts pels viaranys de la xarxa, aquest sistema de connexions que ja fa un lustre que ensenya l'obra d'artistes de tota la Terra.
Anar al contingut