La polèmica imatge publicada per "La Razón"
La polèmica imatge publicada per "La Razón"
Madrid

"La Razón" desferma la polèmica amb una fotografia de la manifestació d'indignats de Madrid

La manifestació d'indignats que va omplir els carrers de bona part de les ciutats de l'Estat ha acaparat les portades de la premsa d'aquest dilluns, tot i que la més comentada, amb diferència, ha estat la de "La Razón". A la fotografia de la portada, el diari hauria pogut utilitzar el Photoshop per esborrar indignats de la marxa de Madrid i fer que semblés que n'hi havia menys. La capçalera, però, ho hauria fet amb tan poca cura que fins i tot s'hi pot apreciar el cos d'un jove a qui han tallat el cap. "La Razón" ha desmentit cap manipulació a la seva web i atribueix l'errada a un "error digital" del programa amb què s'han unit diverses imatges.

Actualitzat
Intencionalitat o errada?

Malgrat que la gran majoria considera que la fotografia no és fruit de la casualitat i que el diari ha actuat amb intencionalitat, algunes veus han defensat que el fet que el manifestant no tingui cap no respon a res més que a un problema tècnic.

En aquest sentit, alguns blogs han explicat que quan es fa una fotografia panoràmica i després s'ajunten les diferents parts de la instantània és força habitual que els trossos no acabin de quadrar del tot i que hi hagi algunes parts que quedin difuminades.

Sigui com sigui, el que està clar és que la insòlita imatge ha aconseguit desfermar la polèmica a la xarxa i en poques hores l'etiqueta #titulares20j s'ha convertit en "trending topic" al Twitter, i #larazon està sent una de les més comentades.

Els internautes estan enviant moltes piulades crítiques contra la instantània i contra el titular, que remarca: "22.971.350 votants el 22-M, 125.000 manifestants el 19-J".

"La Razón" diu que és una errada

El diari ha desmentit les acusacions de manipulació i, en una explicació publicada a la seva web, atribueix el que ha passat a un "error digital" del Photoshop a l'hora d'ajuntar diverses imatges que s'havien fet per il·lustrar la portada.

El rotatiu ha explicat que el fotògraf va optar per utilitzar un objectiu gran angular, fer sis fotogrames verticals perquè la imatge tingués més amplitud i menor deformació i després ajuntar-les. El programa ajunta les imatges automàticament però de vegades es produeixen errors, segons el diari.
Anar al contingut