Barcelona

La rehabilitació d'edificis salva part del sector de la construcció

Amb la crisi, la construcció és un dels sectors que ha frenat en sec i ha destruït més llocs de treball -es calcula que més d'un milió a tot l'Estat-. A curt termini, no hi ha perspectives que la construcció de nous habitatges torni a nivells d'abans de la crisi i, per això, el sector està mirant, un altre cop, cap a la rehabilitació. Una pràctica, que en anys de bonança, havia quedat pràcticament oblidada, però que ara -gràcies en part a l'augment de les desgravacions fiscals per als consumidors- està a punt de superar el nombre d'obres noves.

Actualitzat
Això es pot veure en la davallada significativa de la construcció de nous habitatges. Si el primer trimestre del 2009, a Catalunya, es van acabar més de 10.000 pisos, el mateix període del 2011 se n'han acabat poc més de 4.000, cosa que significa una caiguda de la construcció del 59%.

El 2010, el nombre de reformes es va acostar al d'obres noves. I, si es manté la mateixa línia apuntada al primer trimestre d'aquest any, el 2011 pot tancar per primer cop amb més reformes d'habitatges que edificis nous.

La decisió del govern espanyol de duplicar el tant per cent de desgravació per a obres de rehabilitació, del 10% al 20%, és un primer pas, segons els professionals, per animar aquest mercat, però consideren que caldria complementar-ho amb altres mesures, com ara la baixada de l'IVA, que, a més, podria convertir-se en un incentiu perquè el client demani factura i aflori l'economia submergida que s'ha instal·lat en el castigat sector de la construcció.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut