Lleida

Mor als 96 anys Víctor Torres, l'històric dirigent d'ERC

L'històric dirigent d'ERC Víctor Torres ha mort aquest diumenge a Lleida als 96 anys. Secretari de Presidència de la Generalitat a l'exili, diputat, senador i Creu de Sant Jordi, estava afiliat a ERC des de la seva fundació, el 1931. Aquest dilluns s'obre al tanatori de Lleida la capella ardent de l'històric dirigent d'Esquerra Republicana Víctor Torres, mort ahir als 96 anys. Torres serà enterrat aquest dimarts a la capital lleidatana, que ha decretat dos dies de dol.

Actualitzat
Fill d'Humbert Torres i Maria Perenya i germà del poeta Màrius Torres, Víctor Torres va néixer el 19 de gener del 1915 a Lleida. Va començar a militar de ben jove a Joventut Republicana de Lleida, que es va adherir a Esquerra l'any 1931. Es va involucrar plenament en la vida política catalana, combatent durant la Guerra Civil Espanyola a la columna Macià-Companys.

Es va convertir en comissari polític abans de fugir a França l'any 1939. Va passar 18 dies al camp de concentració de Sant Cebrià. La seva família el va poder treure d'allà i se'l van emportar a Montpeller, on es van instal·lar a La Résidence des Intellectuels Catalans. L'any 1941 va conèixer la seva dona, Raymonde Sallé, amb qui va tenir tres fills.

Torres va assumir el càrrec de secretari general de la Presidència de la Generalitat durant el mandat de Josep Irla, de 1948 a 1954. Segons recordava Josep-Lluís Carod-Rovira en un homenatge de la Fundació Josep Irla, durant aquella etapa "va poder demostrar la seva capacitat per a la gestió, la negociació i la discreció, aspectes essencials per a qualsevol que es dediqui a la cosa pública". En el document que ha quedat d'aquell homenatge de l'any 2001, Carod sosté: "Home de partit, Torres representa un perfil de militant d'aquells que ja no es troben. La seva dilatada militància, en les sigles fundades per Macià i Companys, és la manifestació millor de les seves conviccions. La seva fidelitat ha estat sempre al partit i al seu projecte polític, que és allò que perdura, per sobre de lleialtats personals als dirigents de torn, que és allò fugisser."

Torres col·laborà extraoficialment amb el president Tarradellas, i no va ser fins a l'any 1978 que va tornar, per quedar-s'hi, a Lleida. S'incorporà des del primer moment al procés de reorganització d'Esquerra que va dirigir Heribert Barrera i es va convertir en un dels seus líders més visibles.

L'any 1980 compleix un somni: surt elegit diputat al Parlament de Catalunya. L'any 1984 revalida l'escó i és nomenat senador a Madrid fins al 1988. Durant les dues legislatures en què va ser diputat va exercir de portaveu del grup parlamentari d'Esquerra.

Després d'aquesta intensa etapa Torres es retira de la primera línia política. L'any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva tasca feta per al país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut