Barcelona

Un dels impulsors de la revolució islandesa demana als indignats que concretin les seves propostes

El moviment del 15-M té un important mirall a Islàndia, on el poble es va aixecar contra el sistema polític i econòmic i ha aconseguit canvis importants. Aquella revolta té com un dels seus principals ideòlegs Hördur Torfason que, des de Barcelona i en una entrevista a TV3, ha llençat un clar missatge als indignats: cal que formulin propostes concretes i que les facin arribar als polítics. Torfason diu que protestant no n'hi ha prou.

Actualitzat
El cantautor i poeta Hördur Torfason va iniciar fa gairebé tres anys el moviment de protesta que va mobilitzar Islàndia després de la crisi provocada pels banquers que va arruïnar el país. En una entrevista a TV3, explica com va fer aquesta gesta. Assegura que els ingredients clau són tenir arguments, ser persistent i no defallir. Torfason explica que en un primer moment els polítics islandesos no es van prendre seriosament el moviment, però que no van deixar de treballar fins que van obtenir una resposta.

El cantautor descriu d'aquesta manera el germen de la protesta: "De cop vam veure el que havia estat passant -assegura Torfason-. Feia molts anys que ens enganyaven i havien estat traient tots els diners del país. Això és robar. No té cap altre nom."

Al cap de mesos de protesta popular creixent a la plaça del Parlament, finalment van aconseguir la dimissió del govern, la nacionalització de la banca i la redacció d'una nova Constitució. Torfason es mostra orgullós de la implicació que cada cop més islandesos tenen en com s'han de fer les coses, en la gestió de la societat. "Ara la gent està desperta", sentencia.

Torfason reconeix, però, que la crisi financera que va asfixiar els islandesos no és només un problema del país sinó una crisi que estén les seves ramificacions arreu del món. "Les grans corporacions estan xuclant tots els diners -assegura el cantautor-. Els polítics juguen a ser els millors amics dels més rics. I això no està bé, aquesta no és la seva feina."

Torfason es queixa de la distància que, segons la seva opinió i la de molts experts, separa els polítics dels ciutadans i, si bé aplaudeix el moviment que va sorgir ara fa un mes a plaça Catalunya, els aconsella que s'esforcin a concretar les seves propostes i elevar-les als polítics: "M'agrada veure la gent aixecant-se i protestant, però no veig demandes concretes. La gent surt a protestar, però no n'hi ha prou. Cal dir molt clarament als polítics quines són les demandes concretes. Perquè si no, és com el so dels ocells al jardí. És un soroll en la distància."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut