Barcelona

Puig parla de "ganes ferotges de batalla campal" i denuncia "nous mètodes de violència urbana"

Encara amb la ressaca de la jornada d'aquest dimecres ha arribat l'hora d'analitzar, ja en fred, els fets. Felip Puig, encarregat del dispositiu de seguretat muntat al voltant del parc de la Ciutadella, n'ha donat explicacions en una compareixença en què, després d'assegurar que es va intentar sense èxit el diàleg previ amb els convocants de la protesta, va quedat demostrat que "hi havia ganes ferotges de batalla campal" i ha advertit que estem davant de "nous mètodes de violència urbana sota una falsa aparença de protesta pacífica". Puig també ha parlat de "filtracions" que van posar en perill l'operatiu policial i ha anunciat s'ha identificat deu persones més relacionades amb els aldarulls, que ha qualificat d'"atemptat institucional".

Actualitzat
El conseller de l'Interior, Felip Puig, ha comparegut des de la seu de la conselleria per explicar com es van desenvolupar els fets d'aquest dimecres al voltant del parc de la Ciutadella, uns incidents que es van saldar amb una quarantena de ferits lleus i sis detinguts, més un setè d'aquesta matinada. Puig ha explicat que el dispositiu policial va comptar amb fins a 600 efectius dels Mossos en els moments més àlgids dels incidents.

"Ganes ferotges de batalla campal"

Abans, però, el primer que ha volgut aclarir rotundament el conseller de l'Interior és que tots els intents per establir negociacions amb els convocants de l'acte de protesta, dimarts passat, van ser infructuosos: "No hi va haver cap oportunitat de diàleg", ha afirmat. Seguidament s'ha mostrat orgullós pel fet que s'havia marcat dos objectius i tots dos es van complir: la celebració del ple parlamentari i el manteniment de la Ciutadella neta d'incidents.

I és que, segons el conseller, "hi havia ganes ferotges de batalla campal". El conseller ha afegit que la capital de Catalunya s'enfronta a "nous mètodes de violència urbana sota una falsa aparença de protesta pacífica", tot i que ha admès que al darrere també hi ha "ciutadans carregats de bona fe, els autèntics indignats". De fet, Puig ha distingit clarament en assegurar que "hi ha una minoria violenta que s'intenta aprofitar del moviment del 15-M", però, també ha dit els violents utilitzen "mètodes sofisticats" i que "cada vegada són més".

El conseller ha considerat que els violents, als quals ha qualificat també de "guerrilles urbanes", van cometre un "atemptat institucional" en agredir els diputats, i ha considerat que aquests comportaments no poden tenir "ni impunitat ni empara", perquè són molt greus. També ha assegurat que els organitzadors del bloqueig van posar en dificultats l'operatiu policial perquè en van conèixer els detalls gràcies a errors informàtics i als mitjans de comunicació.

Més identificacions i detencions

El titular d'Interior ha explicat que el dispositiu policial es manté avui davant la "possibilitat, no probabilitat" que les protestes es repetissin, tot i que la normalitat ha tornat a la cambra catalana. També ha assegurat que "les actuacions de la policia seguiran fins a identificar el màxim nombre de persones que van agredir representants del poble". Puig també ha carregat contra Arcadi Oliveres, president de la fundació Justícia i Pau, per haver afirmat que entre els violents hi havia agents dels Mossos infiltrats que van atiar els incidents i ha anunciat que s'estudia si ha comès un delicte de calúmnies contra la policia catalana.

Després que s'han anunciat ja accions legals per part del Parlament i que la fiscalia hagi obert diligències, Puig ha anunciat que, a més dels set detinguts, alguns dels quals ha assegurat que tenen antecedents policials, hi ha deu persones més identificades com a participants en els aldarulls. I és que des del Parlament el president Mas ja ha advertit que hi hauria més detencions relacionades amb el setge als diputats.

El conseller ha recordat que "s'està treballant" i ha demanat poder-ho fer des de la "discreció". Respecte als delictes que se'ls imputarà, Puig ha assegurat: "Se'ls persequirà per tots els tipus de delictes que hagin comès", en referència a la possibilitat que se'ls imputi per haver intentat impedir la celebració del ple parlamentari.

El conseller també ha negat amb rotunditat l'autenticitat de les acusacions basades en un vídeo que corre per la xarxa segons les quals hi havia policies d'incògnit animant a la violència. El conseller ha recordat, en aquest punt, que identificar agents de les forces de seguretat que treballen d'incògnit és un delicte.

Puig compareixerà al Parlament

El conseller d'Interior compareixerà en comissió parlamentària a petició pròpia per explicar l'operatiu d'aquest dimecres. Ho farà després que hagi rebut les crítiques de l'oposició per un desplegament que el mateix Puig ha reconegut que no va poder garantir la protecció a tots els diputats que aquest dimecres intentaven entrar a la cambra catalana i van ser insultats i assetjats. El conseller s'ha reunit aquest dijous a la tarda amb representants dels grups parlamentaris i els ha demanat disculpes. Al marge que PSC i ERC hagin demanat la seva compareixença, Felip Puig presentarà aquest divendres la seva sol·licitud.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut