Barcelona

Els vots de CiU, Laporta i el PPC permeten rebutjar les esmenes a la totalitat dels pressupostos

El Parlament de Catalunya ha rebutjat les esmenes a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat pel 2011. Els vots en contra de CiU i el diputat Joan Laporta, més l'abstenció del PP, han permès que els comptes hagin passat aquest tràmit parlamentari i segueixin el procés per votar-se definitivament al juliol. Les esmenes a la totalitat les havien presentades PSC, ERC, ICV-EUiA i els subgrups Ciutadans i SI. El debat dels pressupostos s'ha fet en una sessió marcada pel setge dels indignats a l'hemicicle.

Actualitzat
Els pressupostos de la Generalitat pel 2011 han superat el primer tràmit parlamentari. L'hemicicle ha rebutjat les esmenes a la totalitat dels comptes amb els vots en contra de CiU i el diputat del Grup Mixt Joan Laporta, i l'abstenció del PP. Ara, els comptes es continuaran tramitant i es votaran en el ple del juliol.

Sessió amb setge al Parlament

Per 63 vots en contra, 52 a favor i 18 abstencions s'han rebutjat les esmenes que hi havien presentat el PSC, ERC, ICV-EUiA, Ciutadans i Solidaritat. Els grups i els subgrups han defensat les seves posicions sobre els comptes en una sessió que ha començat amb deu minuts de retard per la protesta dels indignats, que han intentat impedir l'accés dels diputats al Parlament, uns actes que han rebut la condemna unànime de tots els grups. Per primera vegada en democràcia, el president de la Generalitat i la presidenta del Parlament, les dues màximes autoritats del país, han hagut d'arribar a l'hemicicle en helicòpter, mentre que altres diputats ho han hagut de fer escortats pels Mossos.

Mas-Colell defensa uns comptes que representen un "sacrifici"

La sessió s'ha encetat amb la defensa del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, d'uns comptes que preveuen una retallada mitjana del 10% de la despesa i que situen el dèficit en el 2,6%, el doble del permès pel govern espanyol. Mas-Colell ha afirmat que els pressupostos representen un "sacrifici", però "en cap cas", ha dit, un "desmantellament de l'estat del benestar". Mas-Colell ha demanat al govern espanyol, a qui reclama el pagament dels 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat, que reconegui l'esforç de la Generalitat per reduir el dèficit.

Cinc esmenes a la totalitat

Després de la intervenció del conseller d'Economia, els grups han defensat les seves esmenes a la totalitat. El primer que ho ha fet ha estat el PSC. Rocío Martínez-Sampere ha reclamat vies alternatives d'austeritat i ha carregat contra uns comptes que considera "tous amb la crisi i durs amb els més febles".

Des d'ICV-EUiA, Joan Boada ha defensat l'esmena a la totalitat del seu grup i ha criticat uns comptes que considera "socialment injustos" i fruit d'una política "neoliberal".

El debat ha continuat amb la intervenció del president d'ERC, Joan Puigcercós, que ha ofert a la Generalitat el seu suport per defensar a Madrid el concert econòmic, però que ha rebutjat ser coresponsable de la rebaixa de l'impost de successions a les rendes més altes.

Per part de Ciutadans, ha parlat Albert Rivera, que ha defensat un aprimament de l'administració i ha criticat estructures i despeses pròpies d'un estat descentralitzat. També des del Grup Mixt, el diputat de SI Uriel Bertran ha presentat una esmena a la totalitat particular, en forma de pressupostos alternatius elaborats com si Catalunya fos un estat independent. L'exsoci de Bertran, Joan Laporta, ha intervingut per anunciar el seu vot en contra a les esmenes a la totalitat.

El PP lloa un "canvi d'actitud" del govern

La sessió ha continuat amb les intervencions del PP i CiU. El portaveu del PPC, Enric Millo, ha justificat l'abstenció del seu grup a les esmenes als pressupostos pel "canvi d'actitud" de l'executiu. I ha afegit que CiU ha de demostrar ara que sap ser "flexible". Els populars i el govern negocien l'abstenció o el suport del PP en la votació dels comptes al juliol, uns pactes i una aliança que ha estat criticada pels altres grups de la cambra.

El convergent Antoni Fernández Teixidó ha tancat el debat lloant l'actitud del PP i l'anunciat vot contra les esmenes de Joan Laporta. El diputat ha recriminat als socialistes que el darrer tripartit deixés un dèficit superior a l'anunciat, i ha recordat que les retallades no són les que voldria el govern, però sí les que consideren necessàries.

El ple continua amb el debat d'altres qüestions i a l'expectativa si els indignats deixaran sortir els diputats de l'hemicicle amb una protesta pacífica o hi haurà aldarulls com aquest dimecres al matí.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut