Valladolid

Es confirma l'autenticitat de les restes de Colom a la catedral de Sevilla coincidint amb el cinquè centenari de la seva mort

L'equip del Laboratori d'Identificació Genètica de la Universidad de Granada (UGR) ha confirmat que els ossos que es troben a la catedral de Sevilla pertanyen a l'explorador Cristòfor Colom, i descarten així la teoria que les restes autèntiques es troben a la República Dominicana. Aquesta confirmació coincideix amb el cinquè centenari de la mort de Colom, el 20 de maig de 1506 a Valladolid. Una efemèride que arriba amb el dubte de quin era l'origen del navegant: els resultats de les proves d'ADN que s'estan efectuant a persones amb el cognom Colom hauran d'esperar.

Actualitzat

L'investigador, historiador i genealogista Marcial Castro, ha assenyalat que les proves d'ADN realitzades als ossos de l'almirall enterrades a la catedral andalusa i les del germà petit del navegant, Diego Colom, enterrat al Museu Pickman de la Fàbrica de Ceràmica de la cartoixa de Sevilla, conclouen que "hi ha una coincidència absoluta entre l'ADN mitocondrial de tots dos, que es transmet de mare a fill".

L'origen del navegant

Fa unes dècades es va començar a parlar de la possibilitat que Cristòfor Colom fos català, i en un principi aquesta teoria no es va prendre seriosament, però cada cop hi ha més arguments científics que l'avalen. Dins dels actes que organitza el Centre d'Estudis Colombins per commemorar els 500 anys de la mort de Colom, s'ha presentat, a Barcelona, un estudi que descarta que fos portuguès o genovès i que apunta que era originari de la Catalunya Vella i que la seva llengua materna era el català oriental. S'han analitzat els errors que feia amb la "b" i la "v". Colom escrivia Sevilla amb "b", i per això s'ha fet la broma d'escriure Barcelona amb "v".

D'altra banda, avui s'havia de presentar a Valladolid un altre estudi genètic de les persones de cognoms com Colom o Colombo. Sembla que aquesta investigació reforçaria la teoria catalana, però els resultats s'endarreriran dos mesos ja que a Itàlia encara estan en la fase de recollida de mostres. Cristòfor Colom va ser un personatge polèmic en vida i avui, just 500 anys després de la seva mort, és una figura que continua aixecant controvèrsies. Va ser declarat genovès a partir d'arguments historiogràfics discutibles, i personatges com Mussolini, a qui anava molt bé aquesta teoria, van contribuir a consolidar-la com si es tractés d'un fet provat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut