Barcelona/Karma Peiró

Es crea UpSocial, per impulsar iniciatives d'emprenedors socials

Una vintena d'organitzacions, bona part de les qual, catalanes, s'han unit per promoure i donar a conèixer internacionalment idees innovadores d'emprenedors socials. Internet els ajuda a difondre aquesta tasca però també és una eina bàsica de treball.

Actualitzat
"El món és ple d'idees i solucions per fer-lo més just però moren en el camí o es queden en una anècdota per manca de recursos, connexions o de coneixements", diu Jean Claude Rodríguez, un dels cofundadors d'UpSocial. L'objectiu principal és fer que aquestes idees innovadores vegin la llum i es donin a conèixer internacionalment. Per això s'han agrupat una vintena d'organitzacions, bona part de les quals, catalanes, dedicades a promoure l'emprenedoria social.

Però en temps de crisi, qui s'amoïna pel benefici social? "En moments de crisi sorgeixen persones amb idees capaces de solucionar problemes als altres", respon Miquel de Paladella, un altre dels cofundadors d'UpSocial.

Jean Claude Rodríguez, emprenedor social, va rebre el premi Ashoka 2006. Ashoka és l'organització internacional més important d'emprenedors socials i recentment va guanyar el Premi Príncep D'Astúries de cooperació per aplicar criteris de sostenibilitat econòmica a projectes que promouen el canvi social. Claude va importar les Comunitats Autofinançades, que són grups d'estalvi que es presten diners entre ells. "Es crea un microbanc, amb interessos, i amb molts lligams de confiança. A Barcelona n'hi ha 40 i a tot el món, unes dues-centes mil", explica Paladella. "Aquestes comunitats, formades per grups d'immigrants amb problemes econòmics, van néixer a Veneçuela i en Jean Claude Rodríguez les va portar a la capital catalana. A finals d'any, els beneficis es reparteixen entre els mateixos participants, no hi ha cap entitat gestora intermediària".

Internet és la plataforma per difondre aquestes idees innovadores però també l'eina de treball. Per exemple, 1x1 Microcrèdit, una de les entitats que participen a UpSocial, fa servir la web per permetre a les persones prestar diners a emprenedors, en situació de pobresa, que tenen un projecte i no saben com sortint-se'n . "La gent, a través de la xarxa, fa petites donacions fins a arribar a la xifra reclamada", afegeix Paladella. La Fundació Itineràrium també forma part d'UpSocial i a través d'aplicacions de geolocalització connecta professors i alumnes d'escoles de diferents països per generar continguts nous.

Altres organitzacions que hi participen actuen a diversos àmbits com ara la cooperació al desenvolupament, les micro-finances, els drets de la infància, l'educació o la intervenció penitenciària des de dins i fora del país. Ara, aquesta comunitat ha decidit fer un pas més enllà i acaben d'estrenar espai físic al 22@ de Barcelona. Entre tots volen repensar solucions socials més eficients i crear aliances estratègiques per escalar idees d'emprenedoria social.


Anar al contingut