Imatge d'arxiu del Parlament
Imatge d'arxiu del Parlament
Barcelona

Els partits defensen la llibertat d'expressió però consideren "inadmissible" l'ús de la violència

Tots els partits amb representació al Parlament de Catalunya han manifestat el seu malestar per les agressions i les coaccions a diputats, representants legítims del poble de Catalunya. L'oposició ha declinat valorar el dispositiu policial i ha elogiat la tasca dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana que els ha permès accedir a la cambra catalana. Les diferents formacions han assegurat que la llibertat d'expressió és un dret, però que aquest dret no es pot defensar amb l'ús de la violència.

Actualitzat
El portaveu de CiU, Oriol Pujol, ha destacat que, malgrat tot els incidents, el ple parlamentari s'ha pogut celebrar amb normalitat i ha dedicat paraules d'agraïment a totes les persones que hi han treballat per fer-ho possible.

"El Parlament mai s'havia trobat en una situació com la d'avui", ha destacat el president del grup del PSC. Joaquim Nadal ha recordat que "avui fa 34 anys d'unes eleccions que van ser la primera porta d'un procés d'obertura cap a la democràcia". "Tot és legítim excepte l'apel·lació a la violència". Nadal ha descartat fer cap comentari sobre l'operatiu policial. "Avui és un dia per fer confiança a tothom que ha treballat" per garantir la seguretat, ha conclòs el portaveu socialista.

La presidenta del grup del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha reconegut que ha estat el "dia més trist de la meva vida política". Camacho ha demanat al govern que actuï amb "fermesa perquè creiem que s'han traspassat les línies tolerables" i s'ha mostrat contundent en dir que "uns quants que volen trencar les regles del joc democràtic no representen la veu del poble, sinó a ells mateixos". Sobre el dispositiu policial, la líder del PP català ha dit, igual que altres diputats, que "no és dia de fer valoracions". "Manifestar-se és un dret reconegut però també ho és la llibertat de moviment o la representació política", ha afegit.

El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, tampoc ha volgut fer valoracions sobre l'actuació de la policia, "almenys avui". Herrera considera que el que ha passat a les portes del parc de la Ciutadella "no és només l'expressió del moviment 15-M. És veritat que ens estan retallant prestacions, però així no es defensen ni "es construeixen alternatives".

El president del grup d'ERC, Joan Puigcercós, ha assegurat, en la línia d'altres intervencions, que s'ha traspassat una ratlla, que és l'ús de formes violentes per expressar una opinió. "Hi ha malestar i desesperació per part de moltes persones. Aquest estat provoca actes al carrer, però hi ha una línia que és la coacció, la violència o l'intent d'impedir un acte democràtic com ho és una sessió parlamentària".

Albert Rivera, de Ciutadans, ha fet una crida al poble a desmarcar-se d'aquests fets i ha instat els portaveus del moviment a sentir declaracions "contundents" respecte a "la violència". Aquesta formació considera "intolerable" el que ha passat al Parlament i ha demanat que es prenguin totes les mesures que calgui per al normal funcionament democràtic.

El diputat del grup de Solidaritat, Alfons López Tena, ha agraït "l'esforç dels policies" per ajudar a entrar els diputats al Parlament. Tena ha titllat d'"inadmissible" que la llibertat d'expressió es vulgui exercir a partir de la coacció i l'agressió a diputats que volen entrar al Parlament de Catalunya. Per això, ha instat els ciutadans a dir prou a una gent que ha passat el llindar dels seus drets en defensa d'unes determinades postures.
Anar al contingut