Atenes

Papandreu remodela el seu executiu després del fracàs de les negociacions per un govern d'unitat

El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, remodelarà avui el seu executiu després que en les darreres hores han fracassat les converses amb l'oposició per formar un govern d'unitat. Papandreu se sotmetrà a un vot de confiança del Parlament l'endemà de la tercera vaga general de l'any al país, que ha deixat almenys 40 ferits i més de 25 detinguts.

Actualitzat
Grècia tindrà en les pròximes hores un nou govern, que serà el que haurà d'afrontar el segon rescat que discuteixen per al país la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional. El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, remodelarà el seu executiu i se sotmetrà a un vot de confiança del Parlament, després de fracassar les converses amb l'oposició per formar un govern d'unitat nacional. Això era el que volien la UE i l'FMI.

Els partits grecs han estat negociant aquest dimecres sense èxit un govern d'unitat nacional, però les converses han acabat sense entesa. Papandreu acusa l'oposició conservadora de fer-li xantatges inacceptables a canvi de proporcionar-li ajuda. Per la seva part, el líder opositor, Antoni Samaras, ha demanat eleccions anticipades.

Tercera vaga general de l'any

Mentre es feien aquestes converses, als carrers d'Atenes la policia s'ha enfrontat amb milers de manifestants que volien impedir l'entrada dels diputats al Parlament grec. Grècia ha afrontat aquest dimecres la tercera vaga general de l'any contra les polítiques d'austeritat. Les protestes s'han saldat amb almenys 40 ferits, 35 dels quals són policies, i més de 25 detinguts. Al Parlament, els manifestants han llançat ampolles d'aigua, iogurts i ous als cotxes dels polítics.

Les manifestacions s'han desenvolupat de forma pacífica i els incidents violents han començat al final de la marxa. Grupuscles radicals s'han enfrontat als policies amb bombes incendiàries, ampolles i pedres, situació que ha provocat la resposta dels antidisturbis amb gasos lacrimògens i diverses càrregues.

Els principals sindicats han convocat la vaga per protestar contra l'últim paquet de mesures d'estalvi, amb el qual el govern pretén afegir a les arques de l'Estat 78.000 milions d'euros a través de privatitzacions, retallades salarials i tancament d'empreses públiques i augment d'impostos.

Les autoritats han xifrat la participació en les manifestacions en unes 30.000 persones, mentre que els mitjans grecs l'estimen en el doble. Les administracions i els transports, tant urbans com marítims, s'han vist seriosament afectats per l'aturada.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut