Barcelona

Mas-Colell parla de "sacrifici" en els comptes però "en cap cas desmantellament de l'estat del benestar"

El debat de totalitat dels primers pressupostos del govern d'Artur Mas ha començat amb un quart d'hora de retard al Parlament de Catalunya per la protesta dels indignats. La primera intervenció ha estat la del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que ha demanat "responsabilitat" a les formacions polítiques i ha negat que "en cap cas" es retalli l'estat del benestar. El govern té la complicitat del PP perquè puguin començar a tramitar-se. La resta de l'oposició ha presentat una esmena a la totalitat a uns comptes que preveuen una retallada mitjana del 10% i un dèficit del 2,6%, el doble del que permet el govern espanyol.

Actualitzat
El Parlament de Catalunya ha encetat -malgrat els importants incidents que han provocat els indignats a l'entrada del parc de la Ciutadella i que han dificultat força l'accés dels diputats a la cambra- el debat dels pressupostos del 2011, els primers del govern d'Artur Mas i que preveuen una tisorada del 10%. Ho fa amb el debat en què se sotmetran a votació les esmenes a la totalitat presentades pels grups del PSC, ICV-EUiA, ERC i els subgrups de Ciutadans i Solidaritat.

El PP no hi ha presentat cap esmena i ha anunciat que s'abstindrà per facilitar la tramitació d'uns comptes que es podrien acabar votant a finals de juliol. De fet, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha explicat aquest dimarts que negocien amb el govern la seva abstenció en la votació final dels comptes perquè hi veuen un canvi d'actitud.

La sessió ha arrencat amb la intervenció del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i, a la tarda, es votaran les esmenes a la totalitat. Tot i que en un principi el ple havia de començar amb un homenatge a Jordi Solé i Tura i amb la sessió de control al govern, els incidents provocats pels indignats han fet que se'n modifiqués l'ordre del dia. La sessió de control es farà a primera hora de la tarda, mentre que l'acte d'homenatge ha quedat ajornat finalment fins aquest dijous.

Un "sacrifici", però "en cap cas" un "desmantellament de l'estat del benestar"

En la seva intervenció, el conseller Mas-Colell ha demanat "responsabilitat" a les forces polítiques per tirar endavant uns pressupostos que, segons ha dit, no són els que el govern voldria, però sí els que Catalunya "necessita". El conseller ha insistit que s'ha prioritzat la despesa social i ha declarat que aquests pressupostos representen un "sacrifici", però "en cap cas" un "desmantellament de l'estat del benestar". Mas-Colell també ha enviat un missatge al l'executiu espanyol: que reconegui explícitament l'esforç que fa la Generalitat per reduir el dèficit.

Retallada mitjana del 10%

En total, els pressupostos de la Generalitat pel 2011 inclouen una tisorada mitjana del 10%. La retallada dels comptes, però, no és lineal, sinó que alguns departaments s'hauran d'estrènyer més el cinturó que d'altres. La tisorada se centra sobretot en departaments com ara Territori, Agricultura i Empresa i Ocupació, que tindran entre un 23% i un 24% menys de diners per aquest 2011.

En canvi, la disminució a Ensenyament, Salut i Interior oscil·la entre entre el 6,4% i el 7,4% del pressupostat el 2010. Malgrat això, Salut és el departament que acusarà més la tisorada en termes absoluts perquè és el que en rep més. L'apartat d'interessos del deute és l'únic que puja: un 32,4%.

En total, els comptes retallen en 2.680 milions la despesa respecte a l'any anterior i situen el dèficit en el 2,6% del PIB, una xifra que suposa el doble del que permet el govern espanyol. El conseller Mas-Colell assegura que no es pot complir enguany l'objectiu del dèficit sense que el govern de Zapatero pagui a Catalunya els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat. Tot i això, el govern espanyol continua reclamant que totes les autonomies facin els deures per complir el límit del dèficit fixat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut