Madrid

El president del TC no accepta les dimissions presentades per tres magistrats de l'òrgan

El president del Tribunal Constitucional, Pasqual Sala, ha decidit no acceptar la renúncia del vicepresident de l'òrgan, Eugeni Gay, i dels magistrats Javier Delgado i Elisa Pérez Vera, que han dimitit en protesta per la no-renovació del tribunal. D'aquesta manera, els tres jutges dimissionaris hauran de continuar en els seus càrrecs fins que el Congrés dels Diputats els renovi, tal com estableix l'article 23 de la llei orgànica que regula la màxima institució judicial de l'Estat (LOTC).

Actualitzat
La renúncia feta aquest dilluns pels tres magistrats constituïa una de les set causes de cessament de jutges que preveu l'esmentat article de la LOTC. Però juntament amb l'expiració del termini de nomenament, la dimissió és l'únic escenari que ha de ser aprovat en exclusiva pel president de l'òrgan. I no ha estat així.

La plaça dels dimissionaris –dos designats a proposta del PSOE i un tercer a instàncies del PP– hauria d'haver estat renovada per la cambra baixa abans del 7 de novembre passat, igual que la vacant que va deixar Roberto García-Calvo, mort el maig de 2008. Aquesta situació anòmala ha fet que el vicepresident de l'òrgan, Eugeni Gay, hagi reconegut que té la sensació de formar part d'un tribunal "segrestat".

L'absència de renovació i la paralització al Congrés dels contactes polítics dirigits a renovar les places han estat les raons expressades pels magistrats per justificar la seva decisió, inèdita fins al dia d'avui.


VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut