Madrid

Bono dóna al PSOE i al PP fins al 30 de juny per renovar el TC

El president del Congrés, José Bono, ha donat de termini fins al 30 de juny al PSOE i al PP perquè es posin d'acord per renovar els magistrats del Constitucional. Els populars han afirmat que volen arribar a un pacte amb els socialistes abans d'aquesta data.

Actualitzat
El president del Congrés dels Diputats, José Bono, intenta posar ordre al Tribunal Constitucional. I ho ha fet posant un termini al PP i al PSOE per renovar els magistrats del Tribunal Constitucional, que s'acabarà el 30 de juny.

En declaracions als mitjans de comunicació a la cambra baixa, Bono s'ha mostrat molt crític amb la situació de falta d'acord entre els grans partits -referint-se als socialistes i els populars- per renovar el Tribunal Constitucional després de les tres dimissions no acceptades.

Bono ha destacat que "és la setena vegada que a la Junta de Portaveus els faig veure que en el nostre sou hi ha complir amb la nostra obligació de designar els magistrats del TC que ens correspon per mandat".

El PP diu que pactaran abans del 30 de juny

En una roda de premsa després de la Junta de Portaveus, i després d'escoltar les paraules de Bono, la portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat que el seu partit considera "imprescindible" la renovació i que per aquest motiu, i amb una "voluntat sincera de diàleg", vol arribar a un acord amb el PSOE abans del 30 de juny.

Sáenz de Santamaría ha comentat que és fals que el PP estigui esperant a una hipotètica victòria dels populars en les eleccions generals per decidir-se a renovar el Constitucional, ja que per fer-ho fa falta una majoria de tres cinquenes parts i, per tant, la participació de l'altre gran partit sempre serà imprescindible.

Caamaño acusa el PP de deslleial

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, ha denunciat "la falta de lleialtat constitucional" exhibida pel Partit Popular, que ha esgrimit una estratègia basada en la màxima "o el que jo vull o res" per bloquejar la renovació del Constitucional. Així s'ha expressat Caamaño durant la presentació d'un esmorzar informatiu a Madrid amb el secretari general de la Conferència de Ministres de Justícia de Països Iberoamericans, Víctor Moreno.

El ministre de Justícia ha carregat contra la posició del PP, sense esmentar el nom del candidat al TC Enrique López proposat pel partit de Mariano Rajoy, i ha alertat cap a les "dures crítiques" que han rebut no només les resolucions de l'alt tribunal, sinó el "nervi mateix de la institució". "A qui fa mal de veritat no és al govern, sinó a Espanya i a la democràcia espanyola", ha advertit el ministre, per manifestar que els socialistes sempre s'han mostrat oberts al consens i que la "imposició" és el que la Constitució "no vol".

Sala no accepta les dimissions del TC

Les declaracions de José Bono i Francisco Caamaño arriben l'endemà que el president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, decidís no acceptar la renúncia del vicepresident de l'òrgan, Eugeni Gay, i dels magistrats Javier Delgado i Elisa Pérez Vera, que van dimitir en protesta per la no-renovació del TC. Tots tres hauran de continuar en els seus càrrecs fins que el Congrés els renovi.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut