Captura d'un vídeo que mostra un tanc de l'exèrcit sirià en un carrer de Daraa (Foto: EFE)
Un tanc de l'exèrcit sirià en un carrer de la ciutat siriana de Daraa (Foto: EFE)
Damasc

El règim sirià intensifica l'ofensiva militar mentre els Estats Units l'acusen de provocar una crisi humanitària

Les tropes del president Bashar al-Assad han entrat a la població rebel de Jisr al-Shugur, al nord-oest del país, d'on milers de persones han fugit durant la setmana cap a territori turc per por de la represàlia del règim. La Casa Blanca endureix el to contra Al-Assad i ha acusat les autoritats de Damasc de provocar una crisi humanitària. Les últimes dades de l'oficina de l'ONU per als refugiats apunten que prop d'unes 5.000 persones ja han creuat la frontera cap a Turquia. A tot això, Rússia i la Xina no s'han presentat a la taula de negociacions del Consell de Seguretat de l'ONU, que debat sobre una resolució que condemni la repressió del govern sirià.

Actualitzat
Les tropes sirianes han entrat aquest diumenge a la localitat rebel de Jisr al-Shugur, a la frontera amb Turquia, el punt per on han fugit en les últimes setmanes milers de persones davant la repressió del règim de Bashar al-Assad. Com ja ha passat en altres ciutats en aquests tres mesos llargs de protestes populars, els tancs han entrat a la ciutat, on hi ha hagut nombroses manifestacions en els últims dies.

Mentrestant els Estats Units han endurit el to contra el règim de Bashar al-Assad. La Casa Blanca ha qualificat l'ús de la violència per part del govern sirià d'intolerable i ha acusat Damasc d'estar provocant una crisi humanitària. Les autoritats nord-americanes exigeixen a Al-Assad que deixi arribar ajuda mèdica internacional als milers de persones que fugen cap a Turquia i s'amunteguen a la frontera. La xifra de refugiats sirians que arriben a territori turc no para de créixer. Segons les últimes estimacions de les Nacions Unides, se situa al voltant de les 5.000 persones. De moment, el govern turc canalitza l'ajuda als refugiats a través de la Mitja Lluna Roja, que ha muntat dos campaments i un hospital de campanya per a la gent que arriba des de la província rebel d'Idlib.

També Brussel·les ha exigit a Síria que permeti l'entrada de membres de la Mitja Lluna Roja per poder assistir els nombrosos ferits. Malgrat aquestes crides de la comunitat internacional, el president sirià segueix reprimint amb duresa les manifestacions que reclamen reformes democràtiques i la seva sortida del poder. A tot això les discussions en el si de l'ONU per aprovar una resolució que condemni l'ús de la violència del govern sirià semblen estancades. Rússia i la Xina no s'han presentat a la taula de negociacions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, segons fonts diplomàtiques. Els dos països estan en contra d'intervenir en els assumptes interns de Síria i han advertit que aplicaran el dret de veto en el Consell de Seguretat per bloquejar qualsevol resolució en contra del règim de Damasc.




Anar al contingut