Imatge dels tancs abandonant Daraa. (Foto: Reuters)
L'exèrcit sirià abandona la ciutat de Daraa, origen de la revolta, després de deu dies d'ocupació. (Foto: Reuters)
Damasc

Ofensiva militar de l'exèrcit sirià a la població rebel de Jisr al-Shugur

El president de Síria, Bashar al-Assad, ha llançat una operació militar de gran abast com a represàlia per la mort de 120 agents de les forces de seguretat a principis de setmana. El règim sirià en responsabilitza grups armats, però la versió dels testimonis difereix i assegura que hi va haver un motí intern per la negativa dels agents a utilitzar la violència contra les protestes populars. L'assalt coincideix amb una nova jornada de manifestacions pro democràtiques i càrregues policials en què, segons alguns testimonis, han mort dos civils.

Actualitzat
L'exèrcit sirià ha llançat una ofensiva contra la població rebel de Jisr al-Shugur, al nord-oest del país, d'on aquesta setmana han fugit prop de 3.000 persones cap a Turquia per por de les represàlies del règim de Bashar al-Assad. A principis de setmana, 120 agents de les forces de seguretat sirianes van morir en aquesta població, situada a prop de la frontera turca. Les autoritats de Damasc atribueixen l'acció a grups armats, però els testimonis ho desmenteixen i asseguren que hi va haver un motí intern per la negativa d'alguns agents de reprimir la revolta popular. Fins a 15.000 efectius, amb el suport de tancs, s'han desplaçat fins a Jisr al-Shugur.

L'operació de gran abast de l'exèrcit ha coincidit amb una nova jornada de protestes per reclamar reformes democràtiques i la sortida del president Assad. Milers de persones han sortit al carrer en diverses ciutats sirianes en l'anomenat "Divendres dels Clans". Segons alguns testimonis, dos civils han mort a trets a la població de Busra al-Harir, al sud del país. Diversos testimonis afirmen que la policia ha obert foc contra els manifestants. El règim sirià ho justifica dient que un membre de les forces de seguretat ha mort a mans d'invidus armats, però els assistents a la protesta ho neguen.

Èxode massiu de refugiats sirians


Les últimes dades oficials apunten que unes 2.800 persones ja han creuat la frontera amb Turquia, fugint de la violència del règim de Bashar al-Assad. El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha qualificat de bàrbara la repressió de les forces del president sirià contra la població civil. En un discurs, el més contundent d'Erdogan fins ara, ha carregat durament contra el règim d'Al-Assad, a qui havia considerat "un bon amic". El dirigent turc ha tingut dures paraules amb les forces d'elit dirigides pel germà de Bashar al-Assad. "Lamentablement, no es comporten com éssers humans", ha indicat Erdogan.

Anar al contingut