janquim

La detenció de ciberactivistes encén una protesta al Twitter, amb tanta contundència com bon humor

La detenció de tres persones a qui la policia espanyola acusa de ser responsables dels atacs informàtics ha suscitat un allau de missatges al Twitter, com sol passar cada vegada que aquest canal permet a les persones expressar la seva opinió sobre l'actualitat.

Actualitzat
Aquesta vegada, amb l'etiqueta #anonymous (que serveix per aplegar a la pantalla tots els missatges que la incorporen) hi ha centenars de missatges breus, sempre limitats als 140 caràcters, que posen en dubte la versió policial i adverteixen que, com solen dir en els seus comunicats, "Anonymous" no són tres persones sinó una "legió".

Per això hi ha qui es pregunta com es pot desarticular una cosa que no existeix. Ells mateixos han declarat que s'inspiren en la forma del rusc i que no tenen líders. Sense líders, quina cúpula pot haver-hi, es demana algú.

L'afirmació que Anonymous no té cúpula s'ha reiterat molts cops aquest matí. Fins al punt que, en una altra demostració de la capacitat de prendre's aquestes reaccions amb bon humor, s'ha generat una etiqueta expressament, en castellà, que amb el nom de #cupulasinexistentes ja ha aconseguit situar-se al capdavant del rànquing d'etiquetes més usades.

Les cúpules que no existeixen

La majoria de les bromes aprofiten que en castellà la paraula cúpula té altres significats per mofar-se de l'actuació policial. Així, per exemple, s'ha anunciat la desarticulació de la volta de la Capella Sixtina i d'altres llocs semblants.

Una altra línia humorística s'escapa d'aquesta homonímia per centrar-se en el fet que es pugui considerar un perill persones com les que participen en les accions que convoca Anonymous.

Per això uns quants missatges al·ludeixen a la detenció de la cúpula de l'escola de màgia que apareix als llibres i pel·lícules de la sèrie Harry Potter, i a la desarticulació d'un munt de coses com ara els Reis Mags, el septe nasal d'algú que apareix sovint a la televisió populista. A més, es fa un homenatge a l'humorista Gila, es fa saber que "la cúpula són els pares".

La nota de la policia

Bona part dels comentaris crítics estan relacionats amb la manera com els mitjans de comunicació s'han fet ressò d'aquesta notícia, emprant el llenguatge de la policia sense posar-lo en dubte i donant-ne per bo el contingut, sense l'esperit crític amb què se suposa que els periodistes elaboren les seves informacions. La majoria de titulars suposadament periodístics han estat una còpia acrítica del titular que la policia posava al seu comunicat.

D'altres es mostren crítics i, sense embuts, acusen la policia de distreure's amb aquest col·lectiu mentre hi ha altres riscos a la xarxa. Fins i tot el professor Enrique Dans, que ja va ser molt actiu en les protestes contra l'anomenada "llei Sinde", assegura en un tuit que potser caldria demostrar fins a quin punt el grup ha quedat desactivat, una frase que es podria interpretar com una recomanació perquè es duguin a terme atacs de denegació de servei, que són els que han distingit "Anonymous" des de la seva aparició, com s'explica en aquesta informació.

Preocupació seriosa

Més enllà de la irona, però, també hi ha preocupació. Un usuari que apareix com a @ciberguerra declara que la detenció és preocupant i un altre recorda que es pot fer broma però que hi ha tres persones detingudes. Algú exigeix que als detinguts se'ls respectin els drets.

A la nota de la policia es feia saber que els detinguts estan acusats de llançar atacs informàtics contra els governs d'Egipte, Tunísia, Líbia, l'Iran... És curiós que això no hagi aixecat encara una línia específica de missatges. Després de tot, la mateixa OTAN que considera Anonymous una amenaça bombardeja el país que encara governa el coronel Gaddafi.

Si als detinguts se'ls acusa de contribuir a les revoltes democràtiques del Nord d'Àfrica potser no fóra estrany que en lloc d'una detenció poguessin esperar un reconeixement per part dels partidaris que al món no hi hagi governs autoritaris.

Canal d'expressió per a les persones

En tot cas, ara es podrà comprovar si, efectivament, Anonymous depèn d'una "cúpula" o si aquesta, com diuen tants usuaris al Twitter, és inexistent. De moment, diversos webs es presenten com a Anonymous, també a Barcelona, i un vídeo amb un "missatge a la classe política espanyola" ja ha tingut desenes de milers de visites.

La detenció ha convertit les referències a aquest grup en massives i, a més, s'han reactivat etiquetes com la de les acampades i la que aplega les anomenades "raons per al 15J", que és la data d'una manifestació convocada per continuar les protestes iniciades el 15 de maig.

L'ús del Twitter en ocasions com aquesta és molt freqüent. Va passar a l'inici de les acampades i també quan hi va haver la coneguda càrrega dels Mossos d'Esquadra i des de Twitter es va retransmetre. La reacció a la sentència sobre l'Estatut o a la tisorada del govern espanyol són mostres d'aquest ús que molts ciutadans donen a aquest canal. Però també serveix, com avui, per aportar missatges humorístics, com ha succeït amb l'elecció personal de les tres paraules que més desagrada escoltar i amb el gag del programa Polònia que es refereix a l'expressió "algú ho havia de dir".

Potser perquè cada vegada que passa res que es considera rellevant, moltes persones decideixen dir-hi la seva. Fa uns quants anys aquesta opinió lliure estava restringida a les "cartes al director", que eren filtrades als diaris. Ara, gràcies a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), la gent opina quan vol. I el Twitter s'ha convertit en un canal molt adequat, tant per la seva immediatesa com per la seva capacitat d'arribar molt enllà.
Anar al contingut