Barcelona

El govern argumenta "urgència de país" per tirar endavant la llei òmnibus, que canvia de cop vuitanta lleis

El govern català enllesteix la llei òmnibus per canviar de cop vuitanta lleis. La llei pretén simplificar l'administració i fa marxa enrere en iniciatives emblemàtiques del tripartit com ara la llei de barris, que es deixa sense pressupost. També deroga alguns punts de la llei de l'habitatge, a més de permetre el lloguer de quiròfans d'hospitals públics. Davant les crítiques de l'oposició, el govern ha decidit ampliar fins al dia 20 el termini d'exposició pública de la normativa i s'ha mostrat receptiu a modificar, i fins i tot a suprimir, els articles que no generin consens, però exigeix aprovar la llei aquest any.

Actualitzat
El govern Mas impulsa l'aprovació d'una única llei, anomenada "llei òmnibus", on vol agrupar molts aspectes que fins ara estaven recollits en 80 textos legislatius. L'oposició ho considera injustificat i acusa l'executiu de voler evitar els debats punt per punt al Parlament. Montilla ho ha titllat d'ofensiva neoliberal en una carta adreçada a la militància del PSC. L'oposició qualifica la llei d'abusiva, prepotent i considera que només busca la revenja del tripartit.

El govern català argumenta "urgència de país" per tirar endavant la normativa, però ha decidit ampliar fins al dia 20 el termini d'exposició pública de la llei.

Una administració més àgil

La normativa pretén simplificar els tràmits i suprimir alguns organismes. Per exemple: el Consell Català de Foment de la Pau quedarà integrat dins de l'Institut Català Internacional per la Pau. En altres organismes, es reduiran els equips directius: la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals passarà de 12 a 5 membres, i el Consell de l'Audiovisual, de 10 a 5.

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts, projecte estrella del tripartit en matèria de cultura, i l'Institut de les Lletres Catalanes perden la potestat de repartir subvencions i beques. Aquestes funcions executives les aglutinaria l'Institut Català de les Indústries Culturals, que canviaria de nom.

La llei òmnibus preveu la creació d'un nou organisme que gestionaria vuit institucions, entre les quals, el Museu d'Història de Catalunya, l'Arxiu Nacional de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya.

Per fer més fàcil els tràmits, l'empresa que vulgui començar una activitat econòmica no necessitarà l'informe previ sobre l'impacte ambiental, que sol trigar uns vuit mesos. Sí que haurà de passar una inspecció, però l'empresa ja podrà estar en marxa.

Lloguer d'equipaments sanitaris públics

La llei preveu que, als hospitals i els centres sanitaris públics, s'hi pugui prestar assistència mèdica privada. L'objectiu: treure una rendibilitat de les instal·lacions públiques altament qualificades i que aquests diners que arribin de la privada vagin a les arques de la sanitat pública.

Sancions més baixes per als comerciants

Si la llei tira endavant, els comerciants pagaran menys diners de multa, en general, si desobeeixen la normativa. Obrir un dia festiu sense tenir-ne l'autorització, avançar les rebaixes o tenir més metres quadrats dels permesos tindrà una sanció inferior que fins ara. Si la infracció és lleu, la multa arribarà com a màxim als 20.000 euros, mentre que ara arriba als 60.000 euros. En el cas de les sancions greus, ara n'hi ha de fins a 300.000 euros i amb l'òmnibus es rebaixa fins a 100.000. Si és molt greu, la sanció es rebaixa dels 600.000 als mig milió d'euros.

L'avantprojecte de llei també permet als comerços situats en zones turístiques obrir l'1 de maig i l'11 de setembre. En aquest sentit, les zones que tinguin excepcions en els horaris comercials perquè pertanyen a una zona turística hauran de renovar aquest permís cada 4 anys.

Més permissivitat en la llei d'espectacles

Infringir la llei d'espectacles públics i activitats recreatives comportarà multes més petites que les que s'han pagat fins ara si. Sancions molt greus com ara tolerar el consum de drogues de manera reiterada passarà dels 300.000 euros de sanció als 200.000.

Les faltes greus, com per exemple excedir l'aforament permès o admetre menors en establiments on tenen prohibida l'entrada, costarà 10.000 euros en comptes dels 15.000 de fins ara. I si es reincideix, es rebaixa de 30.000 a 20.000 euros. La multa per a una infracció lleu baixa fins als 2.000 euros.

Eliminació de la llei de barris

La llei òmnibus també preveu tota una sèrie de punts que eliminen mesures de l'anterior govern tripartit. La llei de barris, que va ser el primer projecte aprovat pel primer tripartit, queda buida de pressupost i no se'n faran més convocatòries.

Novetats en el lloguer d'habitatges

La llei elimina un dels punts més polèmics de la llei d'habitatge del tripartit: el lloguer forçós de pisos buits a les zones de més demanda. Un altre canvi: qui tingui un pis públic, podrà comprar un altre habitatge. L'objectiu és donar sortida al parc de pisos que hi ha per vendre.

Vehicles per espais naturals

Els cotxes i les motos podran passar per camins més estrets, de menys de 4 metres, cosa prohibida des de l'any 95. També s'eliminen les restriccions que prohibien les competicions esportives de motor en espais naturals protegits.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut