Pamplona

Un vídeo domèstic capta el príncep d'Astúries debatent amb una republicana sobre la monarquia

Un príncep debatent amb una republicana. Aquesta és la imatge que va captar un vídeo domèstic a les portes del Palau de Congressos de Pamplona el passat 31 de maig. El príncep Felip hi va anar per a l'acte d'entrega dels Premis Príncep de Viana i a la sortida es va topar amb una representació republicana. En sentir uns visques a la república barrejats entre els habituals crits en honor seu, l'hereu al tron del regne d'Espanya es va acostar al públic. S'hi va trobar una dona partidària de la república i hi va encetar un debat que la càmera va captar.

Actualitzat
La conversa del príncep va quedar registrada en un vídeo, que tot i les deficiències d'àudio, permet seguir el diàleg en alguns moments.



La dona demana al príncep un referèndum per decidir entre monarquia i república. Fins i tot argumenta a l'hereu que el pot proposar o pot abdicar. El príncep respon amb una defensa de la Constitució que fa que la seva interlocutora insisteixi que hauria de ser un dret de tota la ciutadania i argumenta que no va votar la carta magna. El príncep, que tenia 10 anys quan es va aprovar la Constitució, respon que ell tampoc.

El debat va ser encès però cordial. Cap al final l'ambient es va caldejar amb un punt de tensió quan el president de Navarra, Miguel Sanz, va etzibar a la noia: "La Primera i la Segona República van acabar com el rosari de l'aurora." En aquest punt, fins i tot el mateix príncep ha de demanar calma i fa gestos a la dona amb les mans perquè abaixi la veu.

La conversa mor amb un parell de sorpreses. La dona demana un mecanisme de participació de la ciutadania i exigeix "debat". En aquest moment, el príncep respon que en democràcia "es pot parlar de tot, se'n pot parlar perfectament". Tot i això, suggereix a la dona: "Crea un partit, fes campanya i a veure si et voten."

Finalment, l'hereu al tron va assegurar a la dona que ja havia aconseguit el seu minut de glòria. Ella li respon que no era aquesta la seva intenció.

Després de quatre minuts de conversa i una encaixada de mans, el príncep marxa cap al cotxe oficial. De nou, amb crits a favor seu i de la monarquia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut