Nova York

Una comissió d'experts proposa despenalitzar el consum de drogues per combatre el tràfic i el crim organitzat

La Comissió Global sobre Política de Narcòtics determina en el seu darrer informe que la guerra global contra el tràfic de drogues ha fracassat. Per invertir la situació, la plataforma advoca per legalitzar algunes drogues, com la marihuana, i despenalitzar els consumidors. Entre els integrants de la Comissió s'hi troben personalitats tan variades com els exsecretaris generals de l'ONU i l'OTAN, Kofi Annan i Javier Solana, tres expresidents llatinoamericans o l'escriptor Mario Vargas Llosa.

Actualitzat
Els responsables de l'estudi citen dades globals de l'ONU que indiquen que, entre 1998 i 2008, el consum a escala global d'opi, cocaïna i cànnabis va augmentar un 35%, un 27 i un 8,5, respectivament.

A més, la Comissió argumenta que les polítiques dels diferents governs només han animat el crim organitzat, han costat grans sumes de diners als contribuents i han provocat milers de morts.

Davant aquests efectes negatius, els experts no dubten a criticar el cinisme dels mandataris que defensen que les seves polítiques són les correctes, mentre en privat reconeixen la seva poca eficàcia. "Les proves demostren de manera aclaparadora que les estratègies repressives no resoldran el problema de les drogues", denuncia l'informe, que acaba advertint que "la guerra contra les drogues no ha estat, ni serà vençuda".

Cerca d'alternatives i regulació de la marihuana

El document demana als governs i la comunitat internacional que s'afanyin a reformar les polítiques públiques que han de combatre les drogues. Un dels membres de l'equip d'experts, l'expresident del Brasil, Fernando Enrique Cardoso, aposta per "abordar les addiccions com un assumpte sanitari, mirant de reduir la demanda per mitjà d'iniciatives educatives, en comptes de criminalitzar la marihuana".

En aquest sentit, des de la comissió es recomana finalitzar amb la "marginalització" i "estigmatització" dels consumidors, i impulsar als governs a experimentar amb models de regulació de la marihuana per minvar el poder del crim organitzat.

Alhora, els experts aconsellen l'ús d'altres tractaments, des d'aquells basats en la metadona i buprenorfina, fins als programes de tractament assistit amb heroïna que, segons apunten, estan tenint resultats satisfactoris en molts països europeus o al Canadà.

Anar al contingut