Barcelona

El govern presenta uns pressupostos que doblen el dèficit permès per l'Estat

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha presentat els pressupostos per l'any 2011, que preveuen un dèficit del 2,66% del PIB. Aquesta xifra dobla l'objectiu marcat pel govern espanyol per a les comunitats autònomes per aquest any, de l'1,3%. Mas-Colell, ha explicat al Parlament que els comptes retallen en 2.680 milions la despesa respecte a l'any anterior, amb una rebaixa mitjana en els departaments del 10%. Els tres departaments amb un percentatge més alt de retallada són Territori, Agricultura i Empresa i Ocupació, que tindran entre un 23% i un 24% menys de diners per aquest 2011. En canvi, la tisorada a Ensenyament, Salut i Interior oscil·la entre entre el 6,4% i el 7,4% del pressupostat el 2010. Malgrat això, Salut és el departament que acusarà més la tisorada en termes absoluts perquè és el que rep més.

Actualitzat
Després de setmanes de protestes pels anuncis de tisorades, els sindicats ja tenen xifres concretes amb les partides que es reduiran. Els comptes de la Generalitat per al 2011 són de 24.112 milions d'euros, un 10% menys que el 2010. La rebaixa en termes absoluts és de 2.680 milions respecte a l'any anterior.

L'objectiu del govern és reduir els números vermells de l'administració, que l'any passat es van disparar. L'única partida que creixerà seran els interessos pel deute. Això després que l'endeutament de la Generalitat passés del 7,5% fins al 16,2% del PIB català.

El govern ha aprovat uns pressupostos marcats per la crisi, i que no compliran l'objectiu de dèficit marcat per l'Estat. De fet, el doblaran, perquè no inclouen el polèmic fons de competitivitat.

Per departaments


Els tres departaments amb un tant per cent més alt de retallada són Territori, Agricultura i Empresa i Ocupació. Disposen d'entre un 23% i un 24% menys de diners per a aquest 2011.

Sempre en termes percentuals, Ensenyament, Salut i Interior presenten la tisorada més baixa, amb un descens que va del 6,4% al 7,4%. El conseller Mas-Colell ha dit que han donat prioritat a mantenir la despesa social i per això aquests tres departaments s'emporten el 70% del pressupost.

Tot i això, com que són les partides més grans, prop de la meitat de l'estalvi vindrà d'aquestes tres àrees. Finalment, la tisorada a Salut serà del 6,5% respecte al pressupostat el 2010. Ara bé, aquest càlcul no té en compte el que es va gastar realment, molt per sobre del que s'havia pressupostat, i, per tant, la tisorada pot ser molt més important. De fet, Salut ja és el departament que retallarà més en termes absoluts, perquè és també el que s'endú més diners.

Sense maquillatges

El conseller ha dit que els pressupostos estan fets seguint quatre principis: "Són austers, prioritzen la despesa social, són creïbles i coresponsables amb el govern espanyol". I avançant-se a les possibles crítiques per la xifra del dèficit prevista, Mas-Colell ha dit que "el que no es pot demanar a la Generalitat i al poble de Catalunya és menjar-se en un any la diferència entre el dèficit real i el suposat de l'any passat i a més a més fer l'esforç d'aquest any. Això no s'ho creuria ningú".

Mas-Colell ha presentat un panorama "dramàtic" per la davallada dels ingressos a nivells propers al 2006, per l'increment de les despeses i pel desbordament del dèficit, i ha volgut constatar que "si no es prenien mesures de sostenibilitat del sistema perillava l'estat del benestar".

En aquest sentit, ha assenyalat que "el pagament d'interessos que s'ha de fer aquest any és com tot el pressupost del Departament de Cultura".

El conseller d'Economia ha fet el tràmit habitual de portar els números al Parlament, on s'han de debatre i aprovar abans que s'acabi l'estiu. Abans d'explicar els comptes al Parlament, Mas-Colell ha fet el gest de lliurar el llapis de memòria que conté els 7.000 folis dels comptes a la presidenta de la cambra, Núria de Gispert.


VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut