Barcelona

El PPC permet aprovar la supressió de successions a canvi d'eliminar també donacions abans del 2013

El Parlament ha reprès l'activitat, després del parèntesi electoral, amb un ple en què s'ha aprovat la supressió gairebé total de l'impost de successions, que CiU duia al programa electoral. La modificació ha tirat endavant per la via ràpida, gràcies al vot favorable del PPC i del diputat no adscrit Joan Laporta. Els populars hi han votat finalment a favor després d'arribar a un acord amb Convergència i Unió per ampliar l'exempció de l'impost abans de dos anys i suprimir també el de donacions "si la situació de les finances ho permet".

Actualitzat
La reforma de l'impost de successions l'ha permès un acord entre Convergència i Unió i el PP, que hi ha votat a favor a canvi que el govern aprofundeixi més endavant en la reforma, sempre que la situació econòmica ho permeti. En virtut d'aquest acord, el govern presentarà abans del 31 de desembre del 2012 un projecte de llei per deixar sense efecte l'impost de donacions i per ampliar els beneficiaris per la supressió del de successions.

Aquesta és la condició que posava el PPC per tramitar per lectura única el projecte de llei per eliminar l'impost de successions i permetre que tiri endavant. Els populars criticaven que el projecte de CiU només s'apliqués a les herències procedents de cònjuges, avis, pares, fills i néts, i deixés fora la resta de graus de parentiu.

També hi ha votat a favor el diputat no adscrit Joan Laporta.

La proposta de resolució insta el govern a "aplicar la bonificació del 99% de la quota tributària prevista per a les adquisicions per causa de mort a les adquisicions entre vius" i a "estendre la bonificació del 99%" de l'impost de successions a les herències rebudes per la mort de germans, oncles, cosins i familiars llunyans, una exempció l'aplicació de la qual no s'hauria de retardar més enllà del "31 de desembre del 2013".

La resta de grups, en contra

Tota la resta de grups parlamentaris hi han votat en contra i han retret a Mas que suprimeixi l'impost just en el mateix moment en què presenta uns pressupostos de retallades. En canvi, el govern argumenta que la minimització de l'impost permetrà posar fi a la discriminació fiscal i jurídica respecte a altres comunitats autònomes i impedirà la deslocalització de tributs.

Un compromís electoral

El president català, Artur Mas, va anunciar que suprimia l'impost de successions coincidint amb els cent primers dies del seu govern, com havia promès en campanya. Es posava fi així, deien, a la discriminació fiscal i jurídica respecte d'altres comunitats autònomes i s'evitava la deslocalització de tributs. En realitat, el que es fa és reduir l'impost al mínim, bonificant-lo al 99% per a totes les parelles, fills o pares que rebin una herència.

Per exemple, si el cònjuge hereta 975.000 euros, que inclourien l'habitatge habitual de fins a mig milió, a Catalunya no es pagarà res amb la nova bonificació. En canvi, a Madrid i al País Valencià es paga una quota d'uns 2.000 euros.

Aquests canvis s'aplicaran amb efectes retroactius a partir de l'1 de gener d'aquest any. És per això que la reforma de l'impost de successions farà que la Generalitat recapti 51 milions d'euros menys aquest 2011. Sense aquesta reforma n'hauria recaptat 305, però, tal com recullen els pressupostos que aquest dimarts es van presentar al Parlament, s'ingressaran 254 milions d'euros.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut