Una mare fuma amb el seu nadó en braços. (Foto: Reuters)
Menors i dones són els que més pateixen les conseqüències del tabaquisme passiu. (Foto: Reuters)
Barcelona

Conviure amb fumadors suposa per als infants l'equivalent a fumar cinc cigarrets al dia

La convivència amb fumadors a casa suposa per als nadons l'equivalent a consumir cinc cigarrets diaris, com a mínim. Són dades que la Societat Catalana de Medicina Familiar, que ha fet un estudi concloent sobre la vulnerabilitat dels infants i els nadons. Coincidint amb la commemoració del Dia Mundial sense Fum, l'organisme diu que són dades objectives que han de servir perquè els pares reflexionin i prenguin una decisió sobre la salut dels seus fills. Un nadó que conviu amb pares fumadors té més problemes d'asma, d'otitis i també té més possibilitats de mort sobtada.

Actualitzat
El dia que es commemora el Dia Mundial sense Fum, un estudi contundent intenta sensibilitzar sobre com n'és d'especialment nociu el tabac per als nadons i els infants, ja que són més sensibles als seus efectes pel fet que es troben en fase de desenvolupament. Segons l'estudi de la societat de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) exposar-los al fum ambiental implica posar en risc la seva resposta immunitària i el correcte funcionament dels pulmons, a més d'augmentar la probabilitat que tinguin la tensió alta en el futur.

És una evidència científica, segons CAMFiC, que l'exposició dels menors al fum del tabac els posa en risc de patir patologies de tot tipus i que se'ls agreugin les que ja poden patir. Afegeix, a més, que ventilar la casa no és suficient, ni tampoc fumar a les finestres o balcons, ja que els contaminants del tabac perduren durant molt de temps.

Primer Dia Mundial sense Fum amb espais lliures de fum

Enguany per primera vegada es commemora el Dia Mundial sense Fum amb la llei antitabac vigent. En aquest sentit, l'Organització Mèdica Col·legial ha recordat que a Espanya 56.000 persones moren cada any per patologies relacionades amb el tabac, i afegeixen que la llei permet disminuir aquesta xifra "almenys un 4 o un 5%", o el que és el mateix, 1.000 morts menys a l'any. L'OMC assegura que "les mesures de control del tabac evitaran en una dècada 500.000 malalties i 10.000 morts prematures".

Per la seva banda, l'Associació Espanya contra el càncer considera que si el tabaquisme s'eliminés el càncer de pulmó passaria de ser el segon més freqüent a Espanya a ser "una malaltia rara". Per conscienciar la societat en aquest sentit, ha llançat una campanya amb eslògans com "T'asseguro que les dents grogues no han estat mai de moda" i "Que els teus petons tinguin gust de petó, no de cendrer".

Anar al contingut