Berlín

Un guipuscoà que va viatjar a Alemanya, probable afectat pel bacteri dels cogombres

El brot d'una variant del bacteri intestinal que ha infectat cogombres en els darrers dies hauria afectat un guipuscoà, de 40 anys, que va fer un viatge a Alemanya i Txèquia. Està ingressat en estat greu a l'hospital de Sant Sebastià des del 20 de maig i, segons els metges, "té una alta probabilitat" que estigui infectat pel bacteri que ja ha causat la mort de 16 persones en una setmana. Les morts són per la síndrome hemoliticourèmica (SUH) que provoca aquest bacteri i que causa símptomes com insuficiència renal, disminució de les plaquetes o problemes de coagulació. Aquest possible nou cas a l'estat espanyol coincideix amb el dia en què els ministres d'Agricultura de la Unió Europea tractaran a Hongria la crisi dels cogombres que podria estar al darrere de la infecció.

Actualitzat
Primer possible cas d'infecció per "E. coli" a l'estat espanyol. El Departament de Sanitat basc ha informat que l'home guipuscoà està ingressat greu a l'hospital de Sant Sebastià des que va tornar del seu viatge per centreeuropa el 20 de maig.

El viceconseller basc de Sanitat, Jesús María Fernández, i el director metge de l'Hospital de Donostia, José Manuel Ladrón de Guevara, han informat que "hi ha una alta probabilitat" que el guipuscoà estigui afectat pel brot infecciós que s'ha desenvolupat a Alemanya atribuït, de moment, a cogombres espanyols. Els metges esperen ara, però, els resultats dels cultius per corroborar si es tracta de la variant del bacteri intestinal "E. coli", que ja ha causat quinze morts a Alemanya i una a Suècia.

L'origen a Alemanya?


El viceconseller ha explicat també que el pacient està inconscient però estable dins de la gravetat. També ha explicat que hauria menjat hortalisses fresques a Alemanya. En aquest sentit, ha apuntat que l'origen de la contaminació s'hauria pogut produir a Alemanya ja que tots els infectats a Europa tenen el comú denominador d'haver estat en aquest país i haver menjat hortalisses fresques.

Mentrestant, el nombre de casos d'infecció pel bacteri intestinal ja puja a 1.400, tal com va detallar l'Institut Robert Koch de Berlín. D'aquests, unes 120 persones estan afectades amb la SUH, que es caracteritza per causar insuficiència renal, defectes de la coagulació i símptomes neurològics variables. Els primers símptomes són diarrea, vòmits i una mica de febre.

Afortunadament, l'Institut de Medicina de Hannover va informar que la teràpia amb l'anticòs eculizumab, amb què estan sent tractats aquests pacients, està donant resultats positius.

Alemanya reconeix que no s'ha demostrat que els cogombres siguin espanyols


El govern alemany reconeix que no s'ha demostrat si les morts i els 1.400 afectats a Alemanya per "E. coli" han estat a causa dels cogombres espanyols, i si la contaminació ha estat en l'origen d'aquesta hortalissa, per l'aigua de reg. Per això, insisteixen que han de mantenir la investigació.

En qualsevol cas, la ministra espanyola de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Rosa Aguilar, assegura que demanarà ajudes econòmiques a la Unió Europea pels danys causats al sector amb acusacions sense proves.

De fet, la Comissió Europea ha dit que no hi ha motiu per bloquejar el mercat als cogombres espanyols, i aquest mateix dimarts o dimecres tindrà els resultats definitius de les proves que s'estan fent tant a Alemanya com a Espanya.

Però el mal ja està fet. Els productors calculen que han perdut uns 200 milions d'euros i els danys per l'alarma i la mala imatge que s'ha creat seran, diuen, incalculables. Alemanya, Àustria, la República Txeca i Finlàndia han retirat el producte dels mercats, Bèlgica n'ha prohibit la importació, i Rússia, un mercat creixent, ha tancat les portes a la verdura, tant espanyola com alemanya.


"La protecció de la salut és prioritària"


Per la seva banda, el director de l'Institut Robert Koch de Berlín, Reinhard Burger, va fer aquest dilluns una nova crida a la població a no consumir hortalisses crues. Burger entén la preocupació dels agricultors alemanys, que s'han vist obligats a desfer-se de quilos d'hortalisses -sobretot tomàquets, cogombres i enciams- per valor de dos milions d'euros al dia davant la impossibilitat que tinguin sortida al mercat. No obstant això, Burger ha afegit que "la protecció de la salut és prioritària".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut