Madrid

Rubalcaba creu que sap com resoldre les relacions entre Catalunya i Espanya

El vicepresident i candidat a les primàries del PSOE per presidir el govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, considera que té la clau per millorar les relacions entre Catalunya i Espanya. Diu que són complexes, però demana uns mesos per trobar-hi la solució. En la primera roda de premsa després d'haver estat proclamat candidat amb l'aval unànime del Comitè Federal de dissabte, Rubalcaba ha afirmat que es presenta a les primàries del PSOE perquè té un programa de govern, una extensa experiència i perquè ha rebut "milers de cops de dit". Rubalcaba ha al·ludit a les acusacions que apuntaven que la seva candidatura havia estat una decisió de Zapatero i ha dit que no hi ha "ni cop de dit ni conspiració".

Actualitzat
Rubalcaba ha comparegut molt relaxat en la primera roda de premsa com a candidat a les primàries del PSOE i ha destacat la seva "dilatada experiència" com un dels seus principals "actius". "És un valor, no crec que a ningú l'hagin criticat mai per tenir experiència", ha reiterat Rubalcaba, que ha negat que les paraules de Chacón en què subratllava la seva llarga trajectòria amaguessin una crítica.

El vicepresident s'ha dedicat a posar de manifest les seves virtuts com a candidat i entre aquestes en destaca una: diu que creu que sap com resoldre les relacions entre Catalunya i Espanya i només demana uns mesos per demostrar-ho. En aquest tema, Rubalcaba, que la setmana vinent serà a Catalunya per parlar amb militants del PSC, admet que aquesta relació és "complexa" i que "l'hem de millorar". També diu que "hem fet molts esforços per fer-ho i no sempre han estat ben compresos ni en un lloc ni en l'altre".

Permanència en els càrrecs

El vicepresident del govern espanyol, que a més també ostenta els càrrecs de ministre de l'Interior i de portaveu del govern central, ha dit que no veu "cap incompatibilitat entre tenir un càrrec i presentar-se com a candidat" sempre que s'exerceixin des de la responsabilitat, i que en qualsevol cas si sorgís algun problema per aquest fet renunciaria a la vicepresidència.

Però ha insistit que particularment no li preocupa "en absolut l'assumpte de la bicefàlia", perquè fa "molts anys que treballo amb Zapatero, som molt amics, fins i tot diria que íntims, i no crec que tinguem cap problema per treballar junts".

Comptarà amb Chacón?


Sobre quin serà el seu equip i si pensa comptar amb Chacón, Rubalcaba s'ha excusat indicant que ara mateix "no és el moment" de respondre i subratllant que "cal tenir respecte a les formes i als temps".

El projecte


Rubalcaba ha repetit que de moment "només sóc el que es presenta a les primàries" i que "hi haurà temps" per parlar del seu projecte, però sí que ha avançat que serà de "canvis i continuïtat", i acte seguit ha posat alguns exemples per explicar aquesta paradoxa.  

I ha començat per l'aspecte continuista, assenyalant que els drets socials i civils, i les conquestes socials, com "la llei de l'avortament que el PP derogaria", "són coses que cal mantenir". Rubalcaba també ha explicat que les reformes en marxa, com la del sistema financer, hauran de seguir perquè els canvis no s'acabin d'aquí pocs mesos.

En canvi, en l'aspecte més innovador, ha dit que seran sobretot en l'educació, en les inversions i en el model econòmic i productiu. "Seran aspectes innovadors que acabaran sent els troncals del projecte", ha dit.

Tot plegat per afrontar "l'objectiu número 1: L'ocupació", segons ha dit el vicepresident, que ha apuntat que "de les crisis se'n surt de moltes maneres i hi ha gent que s'ho passa molt malament". Per això, Rubalcaba ha dit que la lluita contra l'ocupació és una referència moral per a un projecte d'esquerres, pel qual cal treballar amb "eficàcia i credibilitat" perquè "ningú es quedi enrere" en la sortida de la crisi.

Secretari general del PSOE?

Per últim, Rubalcaba ha respost sobre les seves intencions de futur de cara a ocupar la secretaria general del PSOE. Rubalcaba ha dit que, seguint amb el símil atlètic que havia usat Zapatero, que va recordar que el candidat va ser corredor dels cent metres llisos en la seva joventut, ell ara efectivament estava situant-se en els tacs i "quan un corredor es col·loca als tacs, en l'únic que penses és a guanyar, i res més".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut