Un grup de nois a la Rambla de Barcelona sense samarreta (Foto: ACN)
Un grup de nois a la Rambla de Barcelona sense samarreta (Foto: ACN)
Barcelona

Fins a 500 euros per passejar nu pels carrers de Barcelona

Aquest diumenge entra en vigor la normativa relacionada amb el nudisme a la ciutat de Barcelona, que castigarà amb multes de fins a 500 euros els que vagin nus o només amb banyador pel carrer. L'increment de turistes sense samarretes pel centre havia provocat queixes entre els veïns. Els infractors seran advertits de la normativa però cometran infraccions lleus i se sancionarà els que es neguin a vestir-se després de l'avís de la Guàrdia Urbana. Les multes seran de 300 a 500 euros per als que vagin despullats o gairebé despullats, i de 120 a 300 per als que només portin banyador o una peça de roba semblant.

Actualitzat
De totes maneres, en algunes zones de Barcelona no s'aplicarà la normativa, com ara al passeig Marítim ni a les àrees més properes a les platges. Es mantindrà, també, la platja nudista de La Duna, a la Mar Bella, i tampoc s'aplicarà la normativa quan hi hagi una autorització expressa com en el cas d'una possible concentració artística amb gent nua, com la que es va viure fa uns quants anys amb el fotògraf Spencer Tunick a l'avinguda de la Reina Maria Cristina de Barcelona.

L'Ajuntament reparteix 15.000 tríptics

Amb l'objectiu d'informar de la nova normativa l'Ajuntament de Barcelona ha repartit 15.000 tríptics informatius. Els principals destinataris han estat veïns i, sobretot, turistes, entre els quals ha proliferat l'hàbit de passejar per la ciutat sense samarreta coincidint amb l'arribada de la calor. Fins ara s'havien aplicat sancions en funció de l'article 10 de l'Ordenança sobre l'Ús de les Vies i els Espais Públics, que adverteix que no es pot ofendre ningú, però la Guàrdia Urbana actuava amb indefinició jurídica per manca d'una regulació expressa.

Precisament, l'Ajuntament defensa que en els últims anys ha detectat que el nudisme s'ha estès al centre i que han augmentat les queixes dels ciutadans per la presència de turistes passejant seminus pels carrers de la ciutat.

La nova regulació podrà, doncs, aplicar-se a l'estiu. Per fer-ho, es va necessitar celebrar un ple extraordinari en període preelectoral, en què el tema estrella va ser l'aprovació definitiva de la prohibició en forma de modificació de l'ordenança de civisme.

La nova normativa ha rebut el suport de PSC i CiU, l'abstenció del PP perquè considera no es multarà directament i es mantindrà un avís previ de la Guàrdia Urbana, i el vot en contra d'ICV-EUiA i ERC, en creure-la innecessària.

Altres municipis de la costa catalana, sobretot metropolitans, ja s'han interessat per la nova regulació.
Anar al contingut