Barcelona

Les victòries del Barça, medecina psicològica per als culers amb algun tipus de trastorn mental

Que el Barça dóna alegries i disgustos ja ho sabíem des de fa temps, però un equip de psiquiatria de l'Hospital de Sant Pau ha anat més enllà. Davant de la intuïció que la ratxa de victòries del Barça beneficiava d'alguna manera els malalts, ho han pogut comprovar. L'estat de benestar per l'alegria culer té beneficis concrets per a les persones que tenen algun trastorn. En dies de victòria hi ha un 42% menys de visites a urgències.

Actualitzat
Any 2009, minut 93 a Stamford Bridge. El Barça es classifica per a la final de la Champions amb un gol orgàsmic d'Andrés Iniesta. De ben segur que els culers encara poden rememorar la sensació que van tenir en aquell instant. Fins i tot les bogeries que van fer empesos per l'alegria.

El mateix serveix per als madridistes i el golàs de Zinedine Zidane a la final del 2002 contra el Bayer Leverkusen. O, per als pericos, el gol murri de Tamudo davant de Toni en la final de la Copa del Rei de l'any 2000. O encara més amb el segon de Sergio.

Canvien els colors i els càntics, però la sensació és la mateixa: plaer. Els experts ho comparen amb la sensació que genera menjar xocolata, tenir un orgasme o rebre una bona notícia.

Què passa dins del cervell en un moment com aquest? És l'anomenat "circuit del plaer". Les neurones del tronc de l'encèfal s'activen i alliberen una hormona, la dopamina, que estimula el nucli accumbens, el centre del benestar i el plaer del cervell. Alhora, l'oxitocina, l'hormona de la confiança, s'allibera des de la hipòfisi cap a la sang, i dissipa tensions.

L'oxcitocina és una hormona que ens ajuda a establir vincles de confiança entre les persones. El psiquiatra Javier de Diego, de l'Hospital de Sant Pau, explica que "un pic d'oxitocina massiu quan ha guanyat un títol el Barça és el que fa que, per exemple, t'abracis amb el que tens al costat, i potser no el coneixes de res".

Però l'eufòria va molt més enllà d'una abraçada fugissera. El que han comprovat els investigadors de Sant Pau és que aquest estat de benestar té beneficis concrets per a les persones que tenen algun trastorn.

L'equip de psiquiatria va comptabilitzar el nombre de visites a urgències comparant un dia sense partit amb un dia de victòria blaugrana. El resultat va ser contundent: els dies de victòria, es visitava un 42% de malalts menys, comptant des que començava el partit fins passades 12 hores. Aquesta millora es nota especialment en les persones amb trastorns més lleus, com les que tenen angoixa moderada o dificultats per gaudir o per planificar activitats.

De Deigo reconeix que això no és només cosa de Messi i companyia: "Per algunes persones, deu ser el Barça; per d'altres, apuntar-se a un gimnàs, el gospel, el swing..." Això sí, el psiquiatra de Sant Pau deixa clar que el que és interessant de l'estudi és que ratifica que "estar amb gent, trobar-s'hi a gust, fer coses amb les quals gaudeixes, fa bé a la nostra salut mental i ens fa bé a nosaltres, i també a la gent que té un trastorn més sever".
Anar al contingut