Barcelona

Derrick de Kerckhove: "La vida real està 'online'" (I)

De Kerckhove va ser deixeble del filòsof i comunicador Marshall Mc Luhan. Durant una dècada va treballar amb l'autor de termes tan coneguts com 'El mitjà és el missatge' i 'L'aldea global'. A la seva mort, de Kerckhove va crear el Programa Mc Luhan al Canadà i durant 25 anys ha estès el seu llegat pel món. Ara és professor de sociologia a la Universitat de Nàpols i director d'investigació en Cultura Digital de l'Institut Interdisciplinari d'Internet (IN3) de la UOC, a Barcelona. De ment ràpida i àgil, em confessa que viu més estones en el cel, entre avions, que a la terra. Ha estat un dels ponents principals del Mc Luhan Galaxy que s'ha celebrat a Barcelona aquests dies.

Actualitzat
Mc Luhan es va deixar alguna cosa per dir?
Ho va dir tot. Al 1962, Mc Luhan va fer en unes poques frases prediccions que descriuen el moment actual. "El proper mitjà podria ser una extensió de la consciència" . "Que no serà la televisió però la inclourà i la transformarà en un art". "Serà un instrument d'investigació i de comunicació". "Permetrà recuperar continguts". "Transformarà el sistema tradicional de classificació de les biblioteques". "Ens donarà, a cadascú de nosaltres, un potencial enciclopèdic". I "canviarà l'economia". Puc traduir-te les seves prediccions?

Si us plau...
"El proper mitjà" és Internet, que conté memòria i intel.ligència. Inlou la televisió: milions de persones avui la miren a través dels seus ordinadors, no en el vell aparell. Tothom coneix com YouTube ha transformat el multimèdia en un art. Google i altres cercadors recuperen informació i ens permet imprimir-la, transformar-la, editar-la, etc. La que fa referència a la classificació tradicional de les biblioteques em sorprèn molt. D'on ho va treure?

Ho sap?
No tinc ni idea. Però tenim les etiquetes d'Internet que uneixen un contingut amb un altre i no necessites classificar res de la manera que es feia abans. La següent m'apassiona: "Tindrem un potencial enciclopèdic". Això és la Viquipèdia! Podem discutir sobre la qualitat del seu contingut però la predicció s'ha fet realitat. I, per últim, aquesta informació es pot convertir en un negoci.

De totes les teories de Mc Luhan, quina li agrada més?
Tothom coneix els aforismes ‘El mitjà és el missatge' i el de l''Aldea global', però a mi m'agrada quan va dir: "A l'era de la informació instantània, serem tots al mateix temps, com una extensió de la nostra pell".

Vostè va treballar amb Marshall Mc Luhan durant deu anys. Com era?
Era molt divertit, sempre tenia alguna cosa ocurrent a dir. Jo estava molt alerta al que deia. Potser obria un diari i treia elements de les notícies i es preguntava què ens volia dir aquest fet sobre a on som i cap a on anem. També era reservat com molts canadencs. Hi ha una dita so: "Molts són freds i uns quants estan congelats" (riures).

I de quina categoria era Mc Luhan?
Dels freds com la majoria dels canadencs.

Vostè no sembla molt fred i també és canadenc?

Ja, però jo vaig néixer a Bèlgica i vaig créixer a la India. O sigui, que no compto (riures).

Vostè ha dit que "Mc Luhan és l'únic professor que l'ha parlat del present i no només del passat". Podria haver-li parlat del futur...
Per mi era molt important que em parlès del present perquè tenia la sensació que vivia a la vora de la realitat. Jo no pensava que Mc Luhan fos un geni. Però sempre em deia: "Si vols ser un bon profeta, mai parlis sobres les coses que han de succeir". Odiava parlar del futur.

Curiós, perquè amb les seves teories va descriure l'essència i esperit d'Internet
Sí, va ser realment impressionant tot el que va predir. Quan va morir els ordinadors encara eren tan grans com aquesta oficina. Com podia avançar el concepte d'Aldea Global' amb l'arribada dels satèl.lits, telèfons, fotocòpies, etc? Ell va dir que amb ‘Xerox tothom publicaria". Quan parlava de que el ‘proper mitjà seria l'extensió de la consciència' es referia a internet, als videos de la gent, els àudios, Twitter, etc.

També va parlar sobre els mitjans ‘calents' i ‘freds'. Quins serien aquests mitjans avui?
Ell va dir que el mitjà que t'envolta és un de fred i el que et deixa fora és un de calent: la premsa, la ràdio o el cinema. Internet- com la televisió- seria un de calent.


(Continua llegint: "Com veu vostè la internet d'avui?"...)

Anar al contingut