Madrid

La cúpula del PSOE proposa Rubalcaba com a candidat a les primàries socialistes

José Luis Rodríguez Zapatero aposta per Alfredo Pérez Rubalcaba com a candidat per substituir-lo al capdavant del PSOE. Una proposta que ha sortit de la reunió que ha mantingut aquest divendres amb els barons socialistes per mirar de reconduir la difícil situació per la qual travessa el partit després dels mals resultats obtinguts en les darreres eleccions del passat 22 de maig. El vicesecretari general, José Blanco, ha assegurat que "el partit està unit per defensar el millor candidat: Alfredo Pérez Rubalcaba", un candidat que segons Blanco, és el que "la gent vol". A banda d'aquest suport, la renúncia de Carme Chacón a les primàries deixa l'ara ministre de l'Interior com a principal candidat a encapçalar les llistes del PSOE.

Actualitzat
Alfredo Pérez Rubalcaba serà el candidat a les primàries socialistes proposat pel president espanyol i líder del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero. Aquest ha estat el resultat de la trobada que han mantingut aquest divendres la cúpula socialista per traçar les noves línies del canvi de rumb del partit. Un canvi de rumb, que sembla que anirà encapçalat per l'actual ministre de l'Interior.

Rubalcaba, "el millor candidat"

En la roda de premsa posterior a la reunió dels barons socialistes, el vicesecretari general, José Blanco, ha explicat que "el partit està unit per defensar el millor candidat: Alfredo Pérez Rubalcaba". Un nom, que segons ha confirmat, ha estat proposat tot just començar la trobada, pel mateix president espanyol.

Segons Blanco, Rubalcaba és el millor candidat per aconseguir reconduir la situació, perquè "és el més preparat i perquè és a qui tenen més por els nostres adversaris".

Procés de primàries obert

Aquest anunci, però, no impedirà que el PSOE iniciï aquest dissabte un procés de primàries en el marc del congrés federal del partit. D'aquesta manera, els barons socialistes deixen, tot i haver-se pronunciat a favor de Rubalcaba, la porta oberta a d'altres possibles candidatures.

Unes candidatures que només es podrien fer efectives a través de tres vies: que estiguin avalades per la comissió executiva, pel comitè federal o que rebi el 15% dels avals dels militants del partit. Una situació que sembla difícil d'aconseguir, però que en el cas que passés deixaria l'elecció del nou cap de cartell dels socialistes a mans d'una votació que se celebraria el proper 26 de juny.

Desprès d'aquest procés, el PSOE ha anunciat que el proper mes de setembre celebrarà una conferència per establir les principals línies del partit per "tornar a il·lusionar l'electorat i guanyar els propers comicis" però han remarcat que "en cap cas està previst celebrar un congrés avançat o convocar eleccions anticipades".

La retirada de Carme Chacón

La reunió arriba poques hores després de l'anunci de Carme Chacón de no concórrer a les primàries per liderar el PSOE i aspirar a la presidència del govern. Chacón va convocar la premsa dijous al migdia, amb caràcter urgent, per explicar que renunciava a les seves aspiracions pel bé del partit.

El desafiament a Zapatero per part d'alguns barons socialistes, el primer de tots el basc Patxi López, ha estat interpretat per fonts pròximes a la ministra de Defensa com una pressió per frenar la seva cursa cap al lideratge del PSOE.

Sigui com sigui, sembla que aquesta renúncia deixa via lliure al vicepresident, Alfredo Pérez Rubalcaba, per substituir José Luis Rodríguez Zapatero com a secretari general del partit i agafar les regnes del PSOE sense cap competència.

"No em sembla un gest gaire lleial"

Precisament, el líder socialista va convocar la reunió amb els barons del partit, encapçalada pel president del partit, Manuel Chaves, el president de l'Aragó, Marcel·lí Iglesias, i el vicesecretari general, José Blanco, després que comencessin a aparèixer veus discrepants amb el procés de primàries que ell proposava per escollir la persona que ha de liderar el partit.

En els darrers dies, les diferències entre socialistes s'han fet encara més explícites després que l'encara primer secretari del PSC, José Montilla, hagi qualificat de "deslleial" la petició de Patxi López d'un congrés extraordinari.

Tot i aquesta crítica a López, Montilla considera encertada la decisió de Carme Chacón de no presentar-se a les primàries per substituir Zapatero. En declaracions a la Cadena SER, El primer secretari del PSC i expresident català ha lloat Chacón per haver vetllat pels interessos del partit.

De fet, des del seu bressol polític, el PSC dóna tot el suport a Carme Chacón. En un breu comunicat mostrava el respecte del partit cap a aquesta decisió. Joaquim Nadal, en declaracions al "El secret" de Catalunya Ràdio, s'ha mostrat convençut que la socialista té recorregut de futur.

El PSC no ha estat l'únic que s'ha pronunciat sobre la renúncia de Chacón. També ho han fet alguns dels barons del partit: José Bono i José María Barreda han coincidit que el pas enrere de la ministra beneficia la unitat dels socialistes. L'andalús José Antonio Griñán també ha parlat de gest de generositat.

L'expresident del govern espanyol i exsecretari general del PSOE Felipe González firma un article al diari "El País" on es mostra partidari d'una candidatura única que, segons el seu parer, hauria de sorgir del comitè federal d'aquest dissabte.

Qui de moment no ha volgut fer cap comentari ha estat Alfredo Pérez Rubalcaba. El vicepresident primer del govern, i el nom que sona amb més força per presentar-se a les primàries, no ha volgut dir res sobre si serà candidat a la cursa per substituir Zapatero.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut