Madrid

Carme Chacón anuncia que no es presenta a les primàries perquè "el PSOE faci un pas endavant"

Carme Chacón es retira. En una roda de premsa ha anunciat que ha decidit no concórrer a unes primàries del seu partit, el PSOE, per ser candidata a les pròximes eleccions presidencials espanyoles. Chacón ha explicat que havia rebut molts suports de companys del partit i ha defensat el projecte de la seva formació, però ha afegit que "considero que he de fer un pas enrere perquè el PSOE faci un pas endavant". Per la ministra és "la millor decisió" en "pro del partit" i ha afegit que "els socialistes espanyols sabem que el futur es conquereix amb força i amb generositat".

Actualitzat
El debat sobre qui i com s'ha d'escollir el successor de Zapatero de cara les pròximes eleccions generals s'havia escalfat molt des de la jornada electoral, i finalment Carme Chacón sí que ha tingut un anunci per fer als mitjans de comunicació. La ministra ha explicat que malgrat haver pres la decisió al febrer de presentar-se a unes primàries per ser la pròxima candidata, i haver arribat a afirmar que Espanya estava preparada per a una presidenta catalana, finalment ha fet marxa enrere.

La ministra ha qualificat el gest de generós i de necessari per a la unitat del partit després de la deriva que havia pres el debat successori. Chacón considera que s'havia "posat en risc" "l'autoritat" del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, així com la imatge del partit i l'estabilitat de l'executiu.

La dirigent socialista, que ha explicat que Zapatero ha reaccionat amb "màxim respecte" a la seva decisió de retirar-se i que també ho va fer quan li va comunicar que volia presentar-se a les primàries, és contrària a la celebració d'un congrés per renovar la direcció de Ferraz. Per Chacón, la "voluntat" del president d'acabar el mandat com a líder del partit és "encertada".

La convocatòria per sorpresa d'una roda de premsa de Carme Chacón a la seu del PSOE ha despertat la màxima expectació. La ministra de Defensa i dirigent socialista l'han convocat després després d'anar al Congrés dels Diputats, on no ha accedit a l'hemicicle, sinó a la zona reservada als membres del govern espanyol. Allà hauria coincidit amb el vicepresident i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, que en declaracions a la premsa ha assegurat que ell no tenia cap anunci per fer.

La primera dona al capdavant de Defensa


Carme Chacón i Piqueras és ministra de Defensa des del 2008, en el segon govern de José Luis Rodríguez Zapatero. És la primera dona que ha ocupat aquesta cartera. Aquell mateix any va guanyar les eleccions generals a Catalunya encapçalant la llista del PSC, que va obtenir un èxit històric, amb 25 diputats.

Vuit anys abans, el 2000, en el Congrés del PSOE que va triar Zapatero com a secretari general, va ser escollida secretària d'Educació, Universitat, Cultura i Investigació. Tres anys després es va convertir en portaveu del PSOE.

Carme Chacón té 40 anys. Va néixer a Esplugues de Llobregat i és llicenciada en Dret per la UB i professora de Dret Constitucional a la de Girona. Militant de les Joventuts Socialistes des de l'any 89, es va afiliar al PSC cinc anys més tard, el 1994. L'any 1999 va ser escollida regidora de l'Ajuntament d'Esplugues.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut