janquim

Un web que compara la qualitat de vida a les comunitats autònomes arriba a la final d'Abredatos

El concurs Abredatos proposa la creació d'aplicacions útils a partir de les dades que les administracions van obrint. Un equip català ha arribat a situar-se entre els vuit finalistes, amb un web que permet comparar el nivell de vida a les comunitats autònomes.

Actualitzat
Me'n vaig o em quedo? Aquesta és la pregunta que els usuaris es poden fer després de visitar el web "Aquí os quedáis". Es tracta d'una proposta singular que, amb el pretext de donar pistes sobre possibles migracions entre les comunitats autònomes d'Espanya, permet comparar com és la qualitat de vida en cadascun d'aquests disset "territoris constitucionals".

La comparació es fa amb indicadors d'ocupació, economia, salut i educació, però també inclou dades sobre residus perillosos, medi ambient i cultura, en el benentès que no mesura la qualitat de l'oferta sinó que, com que es basa en dades, indica per exemple el nombre de cinemes o teatres per habitant.

Cada usuari marca les seves preferències, és a dir, quins d'aquests factors considera més rellevants per viure en un lloc o un altre. El web li indica aleshores on se suposa que trobarà això que busca. Un lloc d'Espanya sense residus perillosos? Un lloc amb la millor economia i la millor ocupació?

El web és una proposta de dos programadors, Francesc Masana i Albert Brufau, amb Ricard Espelt en les tasques de comunicació i Albert Balagueró a càrrec del disseny gràfic. És un equip íntegrament català que competeix al concurs Abredatos, una convocatòria per a la creació d'aplicacions i serveis basats en les dades obertes.

Espelt explica al 3cat24 que han volgut anar més enllà d'exposar unes dades públiques i que han volgut oferir un resultat que permeti millorar la presa de decisions i, si més no, que convidi a la relfexió, ja que no és probable que aquesta informació generi corrents migratoris. "A la gent li interessa saber si al seu territori s'inverteix en cultura o en educació", rebla Espelt.

Pressupostos i armes

"Aquí os quedáis" és un dels vuit finalistes que tothom pot votar fins diumenge vinent. Els altres set finalistes presenten aplicacions que també observen dades per comparar la realitat des de la mateixa perspectiva territorial. "Presupuestos CCAA" compara les despeses i els ingressos, mentre que "El Disparate" se suposa que exposa dades sobre exportació i importació d'armes. Si està ben produït, informa que Catalunya importa armes dels Països Baixos i el Pakistan i n'exporta als Estats Units. Però el web conté algun error en el material, perquè hi consta José Montilla com a president de la Generalitat.

També hi ha una aplicació per trobar llibres, i una altra que compara els preus a diferents poblacions, i que es presenta com una utilitat encara que és difícil que algú es traslladi d'un lloc a un altre instigat per les ofertes. "Cómo está el panorama" informa sobre els índexs d'atur i creació de llocs de treball, però la veritat és que hi ha molt poques bombolles verdes i arreu són de color negre, el color que han triat els seus autors per a expressar les dades més negatives. Una aplicació fa entendre amb un cop d'ull a quins llocs hi ha més utilització d'energia renovable i una altra permet seguir rutes marcades amb GPS. Així es completa la llista d'aspirants al premi.

Primera etapa

Al concurs Abredatos s'hi han presentat una setantena d'aplicacions i trenta-vuit han arribat fins al procés finalista. Almenys dues s'han realitzat des de Catalunya: aquest mitjà ja ha informat sobre Vecindarius i sobre la creació d'un joc basat en dades de les poblacions catalanes.

Els projectes que surtin més ben parats d'aquest concurs tenen l'opció de presentar-se a l'Open Data Challenge, una convocatòria similar per als països de la Unió Europea. Es tracta d'un recorregut lent que es troba encara en les primeres etapes, però la vitalitat d'aquesta cita demostraria que creix l'interès per crear serveis basats en l'obertura de dades, és a dir,  el procediment que du els governs, com el de Catalunya i el de Barcelona, a exposar les dades públiques que custodien amb la finalitat que tercers puguin desenvolupar eines i serveis que siguin útils a les persones.

Els programadors ja tenen la capacitat tècnica per desenvolupar aquests instruments i les dades es van obrint a poc a poc a més i més llocs. El que ara fa falta és imaginació i enginy per encertar-la a l'hora de triar un producte que la gent trobi valuós. De moment, els lectors poden esbrinar si, encara que potser no ho saben, en realitat preferirien viure en algun altre territori autonòmic... en el cas que vulguin seguir a Espanya, esclar.
Anar al contingut