Imatge del món (Foto: Reuters)
Imagine apostarà per les idees innovadores. (Foto: Reuters)
janquim

Un projecte nascut a Barcelona i Amsterdam vol fer visibles els punts d'estrangulació d'internet

Choke Point Project és el nom d'una proposta que des de la fundació P2P pretén exposar a tothom un mapa visible dels "interruptors" que permeten desconnectar una zona del món d'internet. Encara es troba en una etapa primerenca, els seus enginyers informàtics tot just treballen en la captura de les dades, però ja han trobat el reconeixement en una de les cites més importants de l'escena digital.

Actualitzat
Un projecte nascut a les ciutats d'Amsterdam i Barcelona ha guanyat el premi europeu The Next Idea que atorga Ars Electronica, un dels festivals més importants sobre creacions digitals.

Es tracta de Choke Point Project, una proposta per visualitzar de manera comprensible l'estructura del sistema de connexions global anomenat internet. És una idea, nascuda a la fundació P2P, que elaboren James Burke i Chris Pinchen. El primer resideix actualment a la capital dels Països Baixos i el segon ho fa a Barcelona.

Dret de connexió

Com explica Pinchen al 3cat24, el que pretenen és oferir un web on tothom accedeixi a la informació actualitzada sobre aquesta estructura mundial, amb especial atenció sobre els punts més dèbils o, per ser més fidels al significat del terme anglès "choke point", els punts d'estrangulació.

La idea va sorgir durant la revolta democràtica d'Egipte, quan es va demostrar que és possible fer servir els punts d'estrangulació com uns interruptors que permeten desconnectar d'internet un país o una àrea. Egipte va viure uns dies fora d'internet, com recorda Burke en declaracions a aquest mitjà. Mentre que en diversos llocs del món, com ara la Xina o Austràlia, s'han alçat murs que impedeixen l'accés als entorns web amb determinats continguts, el possible ús d'aquests interruptors va molt més enllà, perquè no es limiten a bloquejar la via cap al World Wide Web, sinó que anul·len el contacte amb el sistema de connexions.

Per això Burke creu que un projecte que vol contribuir a la transparència mereix atenció, i destaca la seva voluntat de fer visible de quina manera els governs i les grans corporacions poden incidir en la capacitat de connexió de les persones, que ja es considera un més dels drets humans. I assegura que formar els empleats públics en aquests continguts pot tenir un impacte important.

El projecte l'empeny un equip format per investigadors web, desenvolupadors de programari i experts en visualització de dades. Volen recopilar dades de tot el món i mostrar on hi ha els possibles punts de control i a mans de qui són aquests "interruptors".

Internet i la llibertat

La seva proposta representa un enfocament oposat al que sostenia fa pocs dies el president de la república francesa, Nicolas Sarkozy, a la conferència sobre internet que ha precedit l'última edició del G8. Mentre que el dirigent francès insistia a atorgar als governs l'única legitimitat, a la P2P malden per afavorir la descentralització i per impedir que cap govern pugui obrir o tancar l'accés al sistema de connexions.

L'accés a internet no és lliure arreu del món, com es presenta amb claredat en aquest mapa. Hi ha moltes àrees on o bé se censuren els continguts o bé se'n restringeix l'accés. Per això qüestions com la neutralitat de la xarxa susciten encara un debat intens.

Els partidaris d'una xarxa lliure han vist en l'acció de diversos governs una amenaça a la seva causa. I encara que la secretaria d'Estat de la primera potència mundial ha agafat la defensa de la llibertat a internet com una bandera pròpia, la veritat és que la majoria dels usuaris desconeixen les debilitats del sistema i no tenen cap control sobre aquests possibles "interruptors" que Choke Point es proposa exposar a tothom.

Conèixer l'estructura

El premi els aporta un petit fons i els ofereix un temps vital per al desenvolupament de la seva proposta, que es podria fer a partir de la tardor en una estada a la ciutat austríaca de Linz. És aquí on l'any 1987 va néixer Ars Electronica i on, des d'aleshores, es fa la gala de lliurament als guardonats.

Mentre esperen aquesta celebració, Pinchen i Burke coordinen l'equip, cadascú des de la ciutat on viu, i preparen els altres materials. Perquè, a més d'oferir una visualització comprensible, han previst escriure un document sobre el control d'internet amb les seves propostes per a la descentralització. Creuen que és important ajudar a conèixer l'estructura d'aquestes connexions i amb aquesta finalitat han preparat un taller que esperen que sigui útil per a les institucions educatives. Per això han començat contactes amb universitats catalanes, confiant que es voldran afegir a la recerca.

A més, el Choke Point Project serà present a la conferència Contact, que s'ha convocat per a l'octubre a Nova York i que promou Douglas Rushkoff, activista a favor de la neutralitat de la xarxa i autor de diverses publicacions sobre el control d'internet per part de les grans corporacions. Un mes després seran a Amsterdam. Aleshores ja hauria de ser visible algun resultat parcial d'aquest projecte.

Anar al contingut