Madrid

Zapatero intenta aturar el congrés extraordinari sobre la seva successió

El líder del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, i el vicesecretari general, José Blanco, es reuniran demà amb tots els dirigents territorials del partit per aplanar el camí del comitè federal de dissabte i intentar desactivar la petició d'un congrés extraordinari per triar el nou secretari general i candidat a les eleccions generals, com volen els barons socialistes. Zapatero, en canvi, insisteix en la celebració d'unes primàries.

Actualitzat
Al PSOE s'ha obert la caixa dels trons després de la debacle electoral de diumenge. La qüestió és si s'ha de convocar un congrés extraordinari, com demanen alguns barons territorials socialistes, per escollir el nou secretari general i alhora candidat i debatre sobre idees, o si n'hi ha prou amb unes primàries per elegir només el presidenciable de cara a les eleccions generals de l'any que ve, com vol José Luis Rodríguez Rodríguez.

El líder del PSOE i el vicesecretari general del partit, José Blanco es reuniran aquest divendres amb els barons del partit per mirar de consensuar una postura de cara al comitè federal de dissabte que eviti una guerra per la seva successió.

Ares desacredita Zapatero

Les diferents federacions socialistes estan enfrontades per la decisió de Zapatero de posar en marxa un procés de primàries. Ahir, el mateix Zapatero va intentar avortar el debat sobre un congrés extraordinari que trïi la nova direcció del PSOE de manera immediata.

I és que el lehendakari, Patxi López, va demanar que s'avancés el congrés del PSOE per resoldre de seguida la situació i no haver d'esperar a unes primàries. Zapatero, però, li va trucar i li va demanar que ara no es parli de congrés. El president espanyol va dir que López comparteix la seva opinió. 

En canvi, poc després, el conseller d'Interior basc i membre de l'executiva socialista, Rodolfo Ares, va tornar a apostar per la celebració d'un congrés extraordinari i va replicar a Zapatero que seran els òrgans corresponents del partit els qui decidieixin finalment si es fa o no.

Malgrat tot, Rodríguez Zapatero encara disposa d'aliats, com el PSOE andalús, que ahir es va posar de part seva i va assegurar que un congrés suposaria un avançament de les eleccions. D'altra banda, els dos principals implicats en el procés de primàries, Carme Chacón i Alfredo Pérez Rubalcaba, mantenen la discreció.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut