París

Sarkozy vol internet lliure però reclama que els governs en siguin els representants legítims

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha obert aquest matí la reunió sobre internet, prèvia a la cimera del G8, amb una crida a "alliberar la xarxa" i a aprofitar "aquesta revolució" per "millorar la vida dels pobles". "Alguns dels estats més poderosos del món han de reconèixer el vostre paper en la història", ha afirmat el president davant d'un miler de figures destacades de la xarxa, entre les quals hi havia el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, o el president de Google, Eric Schmidt.

Actualitzat
En vigílies de la trobada que reunirà a la localitat francesa de Deauville, al nord-oest de França, els caps d'estat i de govern de les vuit potències més industrialitzades, Sarkozy ha assenyalat que "els estats no volen perdre l'oportunitat del progrés" que representa la xarxa per "reforçar la democràcia, el diàleg social o la solidaritat".

Sarkozy ha atorgat a internet la categoria de "revolució", però ha aclarit que "a diferència d'altres del passat que es van gestar en camps de batalla, aquesta ho va fer en campus universitaris". "La vostra acció es llegeix a escala de la història i s'inscriu en una dinàmica de civilització", ha assegurat el president gal, que ha afegit que "els caps d'estat i de govern han d'acompanyar aquesta revolució, la qual va néixer al cor de la societat civil i que té un impacte directe en la vida dels estats".

Promotor d'aquesta trobada que se celebra a París durant dos dies per primera vegada, Sarkozy ha destacat que els caps d'estat del G8, que rebran les conclusions del fòrum, han d'afrontar "amb humilitat" el repte que suposa internet, un "canvi formidable que no s'ha acabat, que cal mirar d'entendre i no quedar-se enrere", segons informa EFE.

Caos i anarquia

Malgrat l'enorme impacte d'internet, Sarkozy ha dit que "els governs són els únics representants legítims de la voluntat general" i ha advertit dels riscos de "caos i anarquia" que pot suposar oblidar-ho.

"Oblidar-ho seria confondre populisme amb democràcia d'opinió. La juxtaposició de voluntats individuals no ha construït mai una voluntat general", assegurava el president francès per justificar que en el món d'internet "els governs democràtics també tenen coses a dir-hi".

Drets d'autor

En aquest sentit, Sarkozy demana una reflexió perquè la xarxa afavoreixi el cobrament de drets d'autor i es respecti la propietat intel·lectual amb l'objectiu que "el web no acabi amb la creació".

El president ha admès la incidència d'internet en les revoltes de Tunísia i Egipte, però ha volgut afegir el cas de l'Iran a la llista, perquè "encara que no va acabar amb la sortida del president, va ser el primer moment en què la xarxa va tenir un paper considerable". Sarkozy ha indicat que una "internet lliure marca avui la diferència entre una dictadura i una democràcia" i ha afegit que "aquells que han intentat tancar la xarxa s'han posicionat al costat de les dictadures".

Convençut que internet avançarà a tot el món tot i que "no té banderes ni eslògans", el president francès ha assenyalat que "la xarxa pertany a tot el món".

La trobada, en què també participen el cofundador de la Viquipèdia Jimmy Wales, el responsable d'Amazon, Jeff Bezos, o el magnat dels mitjans de comunicació, Rupert Murdoch, es tancarà demà, quan està previst que s'adopti un document de resum que es presentarà a la cimera de Deauville, dijous i divendres que ve.

Anar al contingut