El vicepresident espanyol i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, en una imatge d'arxiu
Amb la proclamació definitiva de Rubalcaba, conclou el procediment de primàries.
Madrid

Els barons del PSOE fan pinya al voltant d'"un candidat únic"

La ressaca electoral al PSOE s'està focalitzant en el relleu de l'actual president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, a les properes generals. Amb el debat successori sobre la taula, alguns barons del partit s'han mostrat partidaris d'evitar la celebració d'unes eleccions primàries per la por que l'enfrontament entre Alfredo Perez Rubalcaba i Carme Chacón serveixi per escenificar divisions internes. Però aquesta crida al consens, es pot llegir com una aposta per Rubalcaba ja que si només ha de quedar un candidat, ningú es planteja que sigui un altre.

Actualitzat
Tot i que el vicesecretari general dels socialistes espanyols, José Blanco, ha assegurat el contrari, afirmant que no vol "acords entre bambolines" entre Rubalcaba i Chacón, durant el matí d'aquest dimarts ha seguit el degoteig de veus que reclamen un sol candidat.

El secretari d'Afers Estrangers del PSOE, Diego López Garrido, ha valorat que, malgrat que encara "ningú s'ha presentat", qui finalment representi el partit a les generals ha de generar "un consens intern" en el si de la formació i ha d'avalar una "capacitat política provada". Com era d'esperar, López Garrido no s'ha volgut mullar encara que ha reconegut que té una clara preferència, que, segons ha dit, "no és difícil imaginar".

Un altre que s'ha decantat pel candidat únic ha estat el president del Congrés dels diputats, José Bono, que ha afirmat que "no hauríem de perdre el temps en afers interns".

Per la seva banda, el portaveu del PSOE a la cambra baixa, José Antonio Alonso, creu que aquesta tendència a apostar per un candidat de consens és "raonable i sensata". Si bé considera que si no s'arriba a cap acord, "la regla és molt clara: es vota a les primàries". Unes primàries que Alonso ha recordat que, en cas de celebrar-se, hauria de ser "abans de l'estiu".

A partir del Comitè Federal del PSOE de dissabte que ve, s'obrirà un termini de 15 dies perquè es presentin tots els candidats que aspirin a substituir Rodríguez Zapatero.

Daniel Fernández vol reflexionar "amb tranquil·litat"


Un que comparteix militància al PSC amb Chacón és Daniel Fernández, secretari general adjunt del grup socialista al Congrés. El diputat català ha demanat "tranquil·litat" per analitzar els resultats de les eleccions i deixar les propostes de futur -com una hipotètica unió de forces entre Rubalcaba i Chacón- per més endavant.
Anar al contingut