Barcelona

El govern català farà respectar la llei però deixa entreveure que no desallotjaran per la força si no hi ha incidents

Els acampats a la plaça Catalunya volen resistir de forma pacífica. Diuen que han perdut la por i que seguiran acampats, tot i que la Junta Electoral no els autoritzi a fer-ho a partir d'aquesta mitjanit. A Catalunya, qui haurà de fer respectar la prohibició de la Junta Electoral és el govern català, que en té les competències. L'executiu diu que faran respectar la llei, però deixa entreveure que no desallotjaran per la força si no hi ha incidents. De fet, segons Interior, els agents només actuarien si hi ha desordres públics o apareixen pancartes a favor o en contra d'algun partit polític. Els sindicats policials adverteixen que desallotjar les concentracions seria un error.

Actualitzat
La decisió de la Junta Electoral de prohibir les acampades dels "indignats" per la situació política i econòmica trasllada als governs, tant estatal com autonòmic, l'obligació de fer complir la llei i, per tant, en última instància, a les forces de seguretat.

Comença doncs un compte enrere abans que comenci la jornada de reflexió, ja que els acampats no tenen intenció de moure's. A Barcelona, han presentat un recurs d'empara al Constitucional contra la decisió de la Junta Electoral.

Complir la llei però sense ús de la força

El portaveu del govern català, Francesc Homs, ha explicat que no es prendrà cap decisió que no suposi el compliment de la normativa vigent, inclosa la resolució de la junta electoral, la proporcionalitat en la preservació de l'ordre públic i el normal desenvolupament de la jornada electoral.

Homs no ha aclarit obertament si ordenaran als Mossos d'Esquadra que desallotgin la plaça de Catalunya però aquesta "proporcionalitat" de les mesures a prendre pot deixar entreveure que no desallotjaran per la força si no hi ha incidents.  

El portaveu ha reconegut que "el que no entendria la ciutadania és la inflexibilitat i el desafiament al sentit comú", encara que si es produeixen incidents la policia actuarà amb la "contundència necessària".

Fonts de la Conselleria d'Interior consultades per l'agència EFE han indicat que els agents actuaran si hi ha desordres públics o si apareixen pancartes a favor o en contra d'algun partit, cosa que es consideraria un atac a la llei electoral.

El govern anirà analitzant, d'acord amb les informacions policials que disposi, què és el que convé fer en cada moment, ha conclòs Homs.

Les instruccions ja estan donades

El conseller d'Interior, Felip Puig, ja ha donat instruccions a la direcció general de la Policia perquè els Mossos d'Esquadra garanteixin "el compliment de la decisió de la Junta Electoral", segons un comunicat d'Interior en el qual s'omet parlar del desallotjament de les places on es concentren els "indignats".

El comunicat subratlla que Puig ha ordenat que els agents procedeixin a la investigació "i possible identificació" dels responsables de les diferents convocatòries.

El Departament d'Interior ha emès el comunicat de premsa amb les directrius impartides per Puig davant la "impossibilitat física i material" de comunicar l'acord a cadascun dels convocants i participants de les concentracions, ja que cap d'ells s'ha erigit com a portaveu oficial".

Rubalcaba no vol més problemes

En la mateixa línia que el govern català, el vicepresident Rubalcaba ha dit que l'executiu complirà el que diu la llei. De fet, ha suspès els seus actes de campanya per fer un seguiment de les mobilitzacions. Preguntat sobre la possible intervenció de la policia, ha afegit que actuaran en proporció i que per resoldre un problema no en crearan un altre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut