Nombrosos edificis van quedar afectats pels terratrèmols de Llorca.
Nombrosos edificis van quedar afectats pels terratrèmols de Llorca.
Llorca

Els danys al patrimoni històric de Llorca superen els 50 milions d'euros, amb 31 edificis afectats

Un primer càlcul de l'impacte econòmic dels terratrèmols a Llorca en el patrimoni històric de la ciutat situa la xifra al voltant dels 50 milions d'euros. Segons ha informat la Conselleria de Cultura i Turisme de Múrcia, una trentena d'edificis entre esglésies i monuments haurien quedat afectats. Les autoritats han volgut destacar, però, que la prioritat continuen sent les persones. En aquests entit, responsables de les diferents administracions implicades han tornat a firmar un conveni que permetrà gestionar ajudes com el pagament dels lloguers o productes de primera necessitat.

Actualitzat
L'impacte econòmic del terratrèmol de Llorca sobre les esglésies i els monuments supera els 50 milions d'euros i hauria afectat 31 immobles: 29 al mateix municipi i dos a Aledo, segons es desprèn de la llista que el conseller de Cultura i Turisme, Pedro Alberto Cruz, i el director general de Belles Arts i Béns Culturals, Enrique Ujaldón, han donat a conéixer. Aquests pressupostos inclouen les obres d'emergència, la consolidació i la restauració de projectes que han començat o ho han de fer i que, per tant, "es prolongaran al llarg dels propers mesos i anys".

La major partida pressupostària, fruit en gran part de les aportacions, serà per restaurar la porta l'església i el convent de Sant Francesc, propietat del patronat Sant Joan de Déu, que costarà 10,5 milions. També és prou elevada la restauració del Palau de Guevara, amb 5,7 milions.

Per contra, l'església de Crist Rei, al barri de la Viña, el més afectat, però, ha quedat "sinistre total", ja que l'ensorrament de l'edifici del costat de quatre plantes ha provocat danys importants.

En qualsevol cas, aquest pressupost és encara provisional, ja que "pot variar, desgraciadament, cap a dalt".

El conseller ha deixat clar que el procés de recuperació del patrimoni històric llorquià "no interferirà en el que són les prioritats fonamentals" de la ciutat, ja que, ha ressaltat, "primer són les persones i retornar-los la llar o facilitar-los una casa". En aquest sentit, responsables de les diferents administracions implicades han tornat a firmar un conveni que permetrà gestionar ajudes com el pagament dels lloguers o productes de primera necessitat.

Un grup de veïns afectats pels sismes ja s'ha constituït en Plataforma de Damnificats per defensar conjuntament els seus interessos.
Anar al contingut