La plaça madrilenya de Puerta del Sol, centre de les protestes, aquest dimecres a l'alba. (Foto: EFE)
La plaça madrilenya de Puerta del Sol, centre de les protestes, aquest dimecres a l'alba. (Foto: EFE)
Madrid

Les acampades d'"indignats" tenen ressò arreu del món

Les protestes en contra del sistema polític i financer en desenes de ciutats de l'estat espanyol estan tenint una repercussió destacada en els mitjans de comunicació internacionals.

Actualitzat
La cadena britànica BBC ha comparat l'acampada de la Puerta del Sol de Madrid amb les protestes de la plaça Tahrir del Caire al febrer passat, que van comportar la caiguda del règim de Hosni Mubarak a Egipte. La BBC destaca que tant "la naturalesa pacífica" de la protesta com el fet que els acampats a la plaça madrilenya hagin "establert comitès ciutadans per gestionar les comunicacions, el menjar, la neteja, les accions de protesta i els assumptes legals" prenen com a referència la revolta a Egipte.

La televisió britànica afegeix que els manifestants "no s'identifiquen amb cap partit polític en particular" i que el que reivindiquen són "llocs de treball, estàndards de vida millors i un sistema democràtic més just".

Per la seva banda, la CNN destaca que "milers de persones protesten contra la crisi i l'alta taxa d'atur" i que les acampades "es produeixen en els últims dies de la campanya per a les eleccions municipals". A la pàgina web de la televisió nord-americana, la notícia sobre les protestes a l'estat espanyol és la tercera més popular del dia.

El diari francès "Le Monde" diu que "milers d'espanyols han irromput en la campanya per fer sentir la seva veu" i que les acampades apleguen "joves, aturats i funcionaris" amb "reivindicacions molt diverses" però que tenen en comú la denúncia contra "el sistema polític, la corrupció i la demanda de més justícia social".

El rotatiu francès assenyala que les mobilitzacions es produeixen "en un país poc acostumat a la protesta" però que té un atur "rècord del 21,19% el primer trimestre" d'aquest any i que al febrer passat "el 44,6% dels joves de menys de 25 anys estaven sense feina".

El diari portuguès "Diário de Notícias" titula la notícia sobre les protestes amb la detenció de tres persones durant el desallotjament de la plaça del Carmen de Granada. El diari afegeix que "centenars de persones continuen acampades al centre de Madrid" i que han creat "una miniorganització" que s'encarrega de la logística que acompanya la protesta, com "la distribució d'aigua i menjar i els contactes amb les xarxes socials i la premsa".

Més enllà dels mitjans tradicionals, el ressò de les mobilitzacions ha estat especialment important a les xarxes socials. Les etiquetes #acampadasol i #spanishrevolution s'han situat des de diumenge passat com dues de les més utilitzades al Twitter. La periodista d'Al-Jazeera Dima Khatib, una de les tuitaires més actives durant la revolta egípcia de gener i febrer, ha escrit una piulada en què es pregunta si "els espanyols ja tenen la seva plaça Tahrir".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut