Elena Salgado en una imatge d'arxiu
Elena Salgado en una imatge d'arxiu
Washington

L'FMI comença a plantejar-se nomenar un nou director

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha suggerit que Dominique Strauss-Kahn hauria de dimitir i que el seu substitut hauria de ser europeu i dona. També n'ha demanat la dimissió la ministra de Finances d'Àustria. En tot cas, el nomenament d'un nou director gerent es presenta complicat: Europa vol que continuï sent un europeu, mentre que les potències emergents consideren que els ha arribat l'hora de prendre'n el relleu. L'FMI sempre ha tingut un president europeu, francès en 26 dels últims 33 anys. Però el món ha canviat, Europa està en crisi i països emergents com el Brasil, l'Índia, la Xina o Mèxic volen que el nou director pertanyi a una d'aquestes noves economies.

Actualitzat
La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha dit que "cal donar estabilitat a les institucions. I crec que també cal confiar que Strauss-Kahn utilitzi el seu millor criteri; en aquest cas, almenys. En d'altres no sembla que l'hagi utilitzat". La vicepresidenta segona ha admès que Strauss-Kahn "fins dissabte havia prestat uns serveis molt importants a l'FMI", però ha ressaltat que ara s'enfronta a "acusacions molt greus i hi ha de fer front".

Ha assenyalat que el director de l'FMI té dret a prendre "les seves pròpies decisions", encara que ha admès que el comitè executiu del fons també podria destituir-lo si hi troba una "raó poderosa".

També la ministra austríaca de Finances, Maria Fekter, ha reclamat la dimissió de Strauss-Kahn. "Donada la situació que se li ha denegat la finança, ha de considerar que d'una altra manera faria mal a la institució", ha assenyalat.

Salgado ha defensat, a més, que el nou director de l'FMI ha de continuar sent un europeu perquè els estats membres de la UE en són els "principals contribuents". "L'actual director és europeu i, si en algun moment es preveu la seva substitució, el nou director o directora ens agradaria que també ho fos". En aquest sentit, la vicepresidenta econòmica ha insistit que "la presència de dones en llocs de responsabilitat encara és escassa", tot i que ha evitat pronunciar-se sobre possibles candidates, com la ministra francesa de Finances, Christine Lagarde.

Actualment hi ha un pacte no escrit segons el qual el càrrec de director gerent de l'FMI correspon a un europeu i el de director del Banc Mundial a un nord-americà. Encara que des de l'esclat de la crisi financera la UE s'ha compromès a donar més pes als països emergents en les institucions financeres internacionals, la majoria de ministres de Finances han defensat que el càrrec continuï en mans d'un europeu.

L'FMI diu que Strauss-Kahn no té immunitat com a director de l'organisme

El Fons Monetari Internacional, per la seva banda, ha confirmat que el director gerent de la institució, Dominique Strauss-Kahn, no té immunitat que el protegeixi contra el procés judicial emprès contra ell per suposat intent de violació. "La immunitat dels directors gerents és limitada i no és aplicable en aquest cas", ha afirmat l'organisme en un breu comunicat.

Anar al contingut