Santa Eulàlia de Riuprimer

La fundació del Cercle d'Economia premia una escola que basa el seu projecte pedagògic en el mètode científic

La fundació del Cercle d'Economia ha donat el premi d'Ensenyament a una escola rural de Santa Eulàlia de Riuprimer, a Osona, que basa el seu projecte pedagògic en el mètode científic. Aquests reconeixements s'atorguen cada any a les bones experiències que fan als centres educatius de Catalunya i que poden servir de referència a altres centres. En el projecte guanyador d'aquest any, titulat "Conèixer, descobrir i aprendre junts a través de la ciència", els alumnes no aprenen a través dels llibres sinó que parteixen de l'experimentació a tots els nivells per arribar als coneixements.

Actualitzat
El mètode pedagògic de l'escola El Roure Gros, de Santa Eulàlia de Riuprimer, demostra algunes diferències respecte al camí que segueixen els centres convencionals. Per exemple, les matèries no s'estudien per separat, ni s'estableixen uns horaris fixos per a les diferents assignatures, i tampoc es fan servir llibres de text.

Segons els responsables del projecte, el seu mètode es basa en un procés que es podria resumir en quatre passos. Primer de tot, es parteix d'"un interès", que dóna lloc a la fase posterior: "l'observació". En tercer lloc, "l'experimentació" i, finalment, arriben les "conclusions", els resultats de la investigació.

En aquesta escola rural, els alumnes treballen en grups segons el projecte que han triat. A més, els nens treballen "sense necessitat d'estar dins d'una aula fent classe amb un mestre que realitza una classe magistral davant seu". D'aquesta manera, es trenca el model situacional clàssic de les aules, i els alumnes ja no tenen l'obligació de romandre "asseguts".

El vídeo de presentació del projecte "Conèixer, descobrir i aprendre junts a través de la ciència" es pot mirar a la pàgina web de l'escola.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut