París

Els socialistes francesos no modificaran el calendari de primàries per la detenció de Strauss-Kahn

Els socialistes francesos han volgut donar una imatge d'unitat i normalitat tot i l'"estupefacció" per la detenció de Dominique Strauss-Kahn, favorit en els sondejos per a les eleccions presidencials de l'any vinent. La líder del Partit Socialista, Martine Aubry, ha reunit aquest migdia a la cúpula de la formació per analitzar la situació. La direcció socialista ha fet pinya a l'entorn d'Aubry, reforçant-ne el paper de líder del PSF, i ha llançat dos missatges: falta saber la versió de Strauss-Kahn i, vagin com vagin les coses, el calendari de les primàries no es modificarà.

Actualitzat
Sense amagar la "sorpresa" que els ha provocat la notícia de la detenció de Strauss-Kahn, Martine Aubry ha indicat que el partit ha de continuar la seva tasca de "proposar una alternativa als francesos" de cara a les presidencials del 2012. Per a aquesta cita, els sondejos apuntaven cap a Strauss-Kahn com el candidat socialista més ben situat, cosa que el col·locava com a favorit per a les primàries que el PS té previst fer a l'octubre vinent.
 
Aubry ha confirmat que el calendari no es revisarà, que els interessats podran presentar la seva candidatura fins a l'estiu que ve i que el partit no canviarà d'objectius, que passen per presentar un programa als francesos, elegir un candidat per defensar-lo en les eleccions del 2012 i unificar l'esquerra. La líder socialista no ha revelat, però, si pensa presentar-se també a les primàries.

El missatge oficial dels socialistes és que falta per saber la versió dels fets de Strauss-Kahn ja que, a causa de les particularitats de la justícia nord-americana, per ara només se sap la de l'acusació. A l'espera de conèixer la versió de l'acusat, els missatges d'unitat s'han multiplicat en el partit, on oficialment ningú dóna per acabat Strauss-Kahn ni vol fer la sensació que vol treure profit dels seus problemes. "Vivim una dura prova col·lectiva. Els socialistes han de continuar units", ha dit Ségolène Royal, candidata a les presidencials passades que ha anunciat que tornarà a presentar-se a les primàries.

El mateix missatge el va repetir l'exprimer ministre Laurent Fabius, que s'havia mostrat partidari de renunciar a la candidatura socialista a favor de Strauss-Kahn. "És una situació terrible en el pla humà i molt difícil en el pla polític. Hem de demostrar prudència pel que fa als fets. De nosaltres se n'espera unitat", ha dit Fabius.

A diferència d'altres dirigents socialistes, François Hollande, un altre dels candidats declarats a les primàries socialistes que encapçala ara els sondejos -segons una enquesta publicada per "Le Parisien", si no es té en compte Strauss-Kahn-, ha abandonat la reunió sense fer declaracions.

L'alcalde de París, Bertrand Delanoë, per la seva banda s'ha declarat disposat a "assumir responsabilitats" en el cas que el partit ho necessiti. Molt popular en les enquestes, l'alcalde parisenc semblava haver-se apartat de la primera línia política en benefici de Strauss-Kahn.

Si entre els socialistes ningú vol donar imatge que aprofita la caiguda del director de l'FMI, entre la dreta les consignes van en el mateix sentit. El president del país, Nicolas Sarkozy, probable candidat a repetir mandat pel camp conservador, no s'ha referit públicament al cas, però en privat considera que li atorga avantatge de cara als comicis de l'any que ve, segons  el diari "Le Monde".

El rotatiu assegura que Sarkozy considera que el cas és un desastre per als socialistes, que estan perdent la batalla moral de cara a unes presidencials en què Strauss-Kahn liderava tots els sondejos. El primer ministre, François Fillon, ha demanat que no es tregui partit del cas, però alguns dels seus diputats, de l'ala més conservadora del partit, no l'han obeït i en un comunicat han criticat els socialistes per la seva "solidaritat de casta" que els porta a defensar el responsable de l'FMI, i han recordat que la víctima és, en tot cas, la treballadora de l'hotel.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut