Dublín

La reina d'Anglaterra ret homenatge als caiguts per la independència d'Irlanda en un gest històric

Visita històrica de la reina d'Anglaterra, Elisabet II, a Irlanda, la primera d'un monarca britànic a la república irlandesa des de la seva independència, el 1922. La reina ha volgut carregar de simbolisme el seu viatge i ha dipositat una corona de flors davant del monument que ret homenatge als irlandesos que van morir en la guerra contra els anglesos per la independència d'Irlanda. La cèntrica Parnell Square, on ha tingut lloc l'acte aquest dimarts, ha estat blindada amb fortes mesures de seguretat per les protestes que s'han desenvolupat en una zona pròxima i que han acabat amb diverses detencions.

Actualitzat
L'acte per honorar els ciutadans que van morir per aconseguir la independència irlandesa és un dels moments més significatius de la visita de quatre dies a Irlanda d'Elisabet II i el seu marit, el duc d'Edimburg. A la cerimònia, amb un to molt solemne, la monarca ha estat acompanyada de la presidenta irlandesa, Mary McAleese, i el ministre de Justícia, Interior i Defensa, Alan Shatter.

L'estada d'Elisabet II es produeix enmig d'un dispositiu de seguretat sense precedents, després de les últimes amenaces terroristes rebudes a Londres i a Dublín. De fet, només unes quantes hores abans que la regent arribés a Dublín, la policia ha desactivat una bomba a prop de la capital irlandesa. Poc després, les forces de seguretat han rebut una trucada sobre la presència d'un altre paquet sospitós en una estació de tramvia de Dublín que, al final, ha estat una falsa alarma.

Uns 4.000 efectius de les forces de seguretat s'han desplegat a Dublín per garantir la seguretat de la reina i controlar els actes de protesta contra la seva visita. La policia ha hagut d'intervenir contra un grup de manifestants que aquest dimarts han provocat disturbis. S'han detingut diverses persones, entre les quals, membres del Sinn Fein i del Moviment per la Sobirania, segons la premsa local.

El primer "Déu salvi la reina" en un segle

Aquests aldarulls no han aconseguit aigualir el simbolisme de l'acte. Per primera vegada en 100 anys, ha sonat a Irlanda el "Déu salvi la reina", l'himne nacional del Regne Unit, en presència d'un monarca britànic. La presidenta de la república irlandesa, Mary McAleese, i el seu marit han rebut la reina i el duc d'Edimburg a la residència oficial d'Áras an Uachtaráin. Després de signar al llibre de visites i d'una breu conversa amb el primer ministre irlandès, Enda Kenny, Elisabet II ha passat revista a la guàrdia d'honor.

A la famosa biblioteca de la universitat del Trinity College, fundada el 1592 per Elisabet I, la regent ha pogut veure el Llibre de Kells, una de les obres més importants del cristianisme celta. Ha estat just 100 anys després d'haver-ho fet el seu avi, Jordi V, durant l'última visita d'un monarca britànic a territori irlandès.

Elisabet II i la presidenta irlandesa han plantat un roure, acció que simbolitza el començament d'una nova etapa entre els dos països. Després s'ha fet un dinar i seguidament l'acte d'homenatge als caiguts per la independència irlandesa.

La visita de la reina Elisabet II d'Anglaterra i del duc d'Edimburg és la primera visita d'un monarca britànic des que el país es va independitzar, l'any 1922. L'últim que ho va fer va ser l'avi de la sobirana, Jordi V, que va anar a Irlanda el 1911, quan encara estava sota domini de Londres.

Expectació i por

A Irlanda i al Regne Unit hi ha molta expectació i molta por per les amenaces dels dissidents republicans oposats al procés de pau a Irlanda del Nord. Dilluns, a Londres ja hi va haver una amenaça de bomba que va obligar a tancar durant hores els accessos al palau de Buckingham.

Els beneficis de la visita

L'oficina de Turisme irlandesa assegura que la publicitat generada per la visita reial comportarà uns beneficis de 150 milions d'euros. A més, el viatge d'Elisabet II precedeix al del president dels Estats Units, Barack Obama, la setmana que ve, una doble oportunitat que Irlanda confia aprofitar per guanyar notorietat a nivell internacional i eliminar-se en part l'estigma d'haver estat un dels països rescatats dins de la zona euro.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut