Roma

El centredreta de Berlusconi no aconsegueix Milà a la primera volta de les eleccions municipals

El centredreta no ha aconseguit en la primera volta l'alcaldia de Milà, com esperava Silvio Berlusconi. Els italians han votat en les eleccions municipals parcials celebrades diumenge i dilluns. Segons el sondeig a peu d'urna de l'empresa Ipr Marketing per a la televisió pública RAI, el candidat de centreesquerra, Giuliano Pisapia, obtindria el 46,5% dels vots davant del 42% de l'alcaldessa sortint, Letizia Moratti, del partit de Berlusconi. En aquests comicis es renovaven, a banda de Milà, 1.315 ajuntaments, entre els quals, el de Nàpols, el de Bolonya i el de Torí, a més d'onze diputacions provincials.

Actualitzat
Milà és per Berlusconi una vara per mesurar la seva força i popularitat després dels continus escàndols que en els últims mesos l'han esquitxat. El primer ministre italià s'havia abocat a la campanya milanesa i s'ha presentat com a cap de llista a la capital de la Llombardia, com preveu la llei electoral italiana. Si es confirmen els sondejos, suposaran un cop per Il Cavaliere, que perdria un dels seus feus tradicionals. La segona volta sembla garantida. Això donaria protagonisme i la clau de l'Ajuntament de Milà als partits Futur i Llibertat de Gianfranco Fini -exaliat de Belusconi-, el democristià UDC i Aliança per Itàlia.

A Nàpols i Bolonya cap candidat ha aconseguit el 50% per ser escollit en primera volta. A la capital de la Campània, hi ha hagut una situació inversa a la de Milà. El candidat del Poble de la Llibertat (PDL, el partit de Berlusconi), Gianni Lettieri, hauria aconseguit el 43% dels vots, mentre que Mario Morcone, del Partit Demòcrata (PD) obtindria el 19% i l'exmagistrat Luigi De Magistri, candidat d'Itàlia dels Valors (el partit d'oposició d'Antonio Di Pietro), el 23,5%. La segona volta es disputarà entre el Poble de la Llibertat i la Itàlia dels Valors, deixant fora el Partit Demòcrata, que ha governat la ciutat en els últims 15 anys.

A Bolonya, tradicionalment coneguda com "la vermella" per la força que hi tenia el desaparegut partit comunista, el centreesquerra s'ha quedat a les portes de l'alcaldia en primera volta amb un 49,9% dels sufragis. El candidat del Poble de la Llibertat n'ha obtingut el 31,5%.

A Torí, sempre segons el sondeig de la RAI, el candidat del centreesquerra, Piero Fassino, hauria vençut en aquest primer torn en aconseguir el 53,5% dels vots, davant del 30% del conservador Michele Coppola.

Gairebé 13 milions d'italians estaven cridats a les urnes. La segona volta està prevista pels dies 29 i 30 de maig.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut