Imatge d'un dels edificis afectats pels terratrèmols (Foto: EFE)
Imatge d'un dels edificis afectats pels terratrèmols (Foto: EFE)
Llorca

Només sis de cada deu cases de Llorca són habitables després del terratrèmol

Els tècnics, enginyers i arquitectes voluntaris han fet el mapa dels edificis habitables de Llorca. Han revisat totes les cases afectades pel terratrèmol i només un 60% són aptes per tornar-hi a viure. Un 28% de les cases estan marcades en groc i un 12% en vermell, per tant, quatre de cada deu edificacions presenten problemes estructurals i no són segures per viure-hi. El govern regional de Múrcia ha demanat als habitants de les cases que hagin estat marcades amb el codi verd que tornin a casa, perquè tot i que hi pot haver algun desperfecte, no presenten cap dany estructural.

Actualitzat
Sis de cada deu habitatges de Llorca són habitables. El Centre de Coordinació d'Avaluació de Danys i Anàlisi de Necessitats ja ha revisat els 4.100 edificis que hi ha a la ciutat i només un 60% ha passat l'examen després dels efectes del terratrèmol.

La resta d'edificis presenten danys estructurals. El 28% -uns 1.150- els han marcat amb color groc i el 12% -uns 490- amb vermell. Als veïns de les cases marcades amb el codi groc, se'ls permet l'entrada a recollir objectes personals però no s'hi poden quedar, i als del codi vermell, se'ls barra totalment l'entrada fins que els danys hagin estat arreglats. Això no vol dir, però, que totes les que no estan habitables seran enderrocades, però necessiten diverses reparacions. Els barris amb major nombre d'habitatges marcats en vermell són Los Altos, la cèntrica zona de la plaça del Ávalo, La Diputación de Río, San Cristóbal, San Diego, La Viña, Santo Domingo i San Mateo.

L'Ajuntament, diferents promotors de la zona i immobiliàries volen crear un cens de les cases que no estaven habitades abans del sisme, per poder-hi reallotjar algunes famílies de forma temporal, i llistar les cases disponibles per llogar. Es farà també un llistat dels habitants de les cases vermelles per poder buscar-los un allotjament temporal.

Mentrestant, 23 brigades de tècnics de neteja i apuntalament treballaran per convertir els edificis grocs en verds.

Tornada a la normalitat

De mica en mica s'intenta tornar a la normalitat, el servei d'Urgències de l'Hospital Rafael Méndez ja està operatiu i els estudiants de les escoles més afectades pel sisme, podran també ser recol·locats en d'altres col·legis i instituts en horari de tarda a partir de la setmana que ve. El consorci de compensació d'assegurances començarà a contactar aquest cap de setmana amb els afectats pel sisme. Per poder reclamar, cal tenir tots els béns malmesos assegurats i estar al corrent de pagament. Els que no tinguin els béns assegurats s'hauran de refiar de la possible concessió d'ajudes públiques extraordinàries.

Els bombers continuen treballant en diversos edificis per evitar despreniments al carrer. Tot i això, algunes façanes malmeses encara en presenten de forma puntual i els vianants han d'extremar les precaucions.

Ajudes als afectats

Durant la reunió del Consell de Ministres d'aquest divendres, el govern espanyol ha aprovat un paquet de mesures urgents per als afectats. Es preveuen compensacions als ferits i als familiars de les víctimes. També es pagaran ajudes per al lloguer d'habitatges, entre 12 i 24 mesos, prorrogables.

El govern també cedirà recursos a l'Ajuntament per atendre les despeses d'emergència, la rehabilitació d'infraestructures municipals i d'edificis públics com hospitals, comissaries o oficines de l'administració.

També s'han aprovat beneficis fiscals i exempció d'impostos. Per exemple, el pagament de l'IBI pel 2011, l'impost d'activitats econòmiques, la taxa de matriculació dels vehicles, l'impost de circulació, llicències d'obres, etc. Als pensionistes se'ls anticiparà un mes l'abonament de la paga extraordinària i s'oferiran crèdits tous per als damnificats.

Alfredo Pérez Rubalcaba també ha confirmat que es revisarà la normativa de construcció i protocols de seguretat després del terratrèmol de Llorca, un desastre que ha causat nou morts i més de 300 ferits. "És evident que hi ha coses que s'han de revisar."

Funerals d'Estat

El bisbe de Cartagena ha dirigit la cerimònia per dir l'últim adéu a les víctimes del sisme on hi han assistit unes tres mil persones. També diverses autoritats i els prínceps d'Astúries han presidit l'acte.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha llançat un missatge de patriotisme i esperança, i ha remarcat la importància de la solidaritat.

El príncep d'Astúries ha intentat animar els habitants de Llorca a "aixecar-se amb força" i "recuperar la normalitat" i després s'ha passejat pels carrers del barri de La Viña, un dels més afectats.
Anar al contingut