@janquim

Ciutadania 4.0 ja aplega un centenar d'iniciatives socials catalanes a internet

Són accions socials encaminades a ser útils. Tracten sobre història, cultura, consum, la vida a les ciutats i la salut, i moltes es basen en un mapa com a interfície per explicar les dades que volen exposar. Ja n'hi ha gairebé cent d'inscrites al registre d'un projecte que impulsa Telefónica de Catalunya.

Actualitzat
Les iniciatives ciutadanes amb un ús intensiu de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) que s'apleguen al projecte Ciutadania 4.0 ja gairebé arriben al centenar al límit del termini d'inscripció.

Es tracta d'una xifra notable si es té en compte que s'ha demanat als impulsors d'aquestes accions digitals de vocació social que fossin ells que s'apuntessin al registre. A partir d'ara, tal com s'havia previst, es podrà elaborar un mapa que tindrà correspondència amb una base de dades. A més, es mantindran reunions de grups i diversos orientadors ajudaran els creadors d'aquests projectes perquè de debò puguin  arribar a ser uns serveis útils a les persones.

Cultura i mapes

De moment, s'observa predomini de les iniciatives relacionades amb la cultura, des de la història fins a les tradicions, així com les que es poden etiquetar amb l'anglicisme "mapeig". S'hi veuen propostes per millorar l'experiència d'anar amb la bicicleta del servei públic a Girona, sobre la neteja a l'espai públic d'Igualada o per reforçar una comunitat local.

La vida a la ciutat és un pretext per a moltes idees que poden tenir recorregut, com "Barcelona Consensus" i "desdelamina.net", però la política, la sostenibilitat o la mobilitat també tenen un paquet rellevant de projectes.

Primera etapa

Amb un nombre més baix, hi ha anotats a la llista accions d'intercanvi com donocanvionecessito o  nolotiro, que se centren en el consum. Amb enfocament cap a l'empresa només consta per ara un projecte, que s'adreça a una xarxa local. Potser sorprèn que dues nocions com aquestes quedin una mica arraconades però després de tot amb Ciutadania  4.0 s'obtindrà un mapa del que hi ha i no pas del que hi podria haver.

Potser la missió dels orientadors començarà a tenir molt de sentit a partir d'ara, per contribuir a dotar aquestes iniciatives en actuacions ben enfocades, amb resultats avaluables i un índex per mesurar-ne la qualitat i l'acceptació.

Però la primera etapa s'ha cobert amb fermesa. Si més no, tothom disposa a partir d'ara d'un primer repositori que el país encara no tenia i que aplega les idees més importants que els ciutadans de Catalunya han tingut per millorar la vida dels seus compatriotes amb les eines digitals i internet.
Anar al contingut