Londres

L'OTAN desmenteix que deixés morir 61 immigrants que anaven a Lampedusa

L'OTAN ha desmentit que deixés morir una seixantena d'immigrants per falta d'auxili quan intentaven arribar a l'illa de Lampedusa. Després que el diari britànic "The Guardian" va denunciar que l'Aliança no va atendre les peticions d'auxili d'una embarcació amb què 72 persones, inclosos menors, volien arribar a Lampedusa, aquesta ha respost declinant responsabilitats per abandó. L'Aliança diu que no hi havia cap vaixell seu a la zona, quan els immigrants van anar a la deriva davant les costes de Líbia. Al final, la barcassa va anar a parar a les costes de Trípoli, però només hi van arribar vius nou dels ocupants.

Actualitzat
L'OTAN ha considerat "errònies" les afirmacions que apunten que els seus vaixells van fer cas omís de les peticions d'auxili d'una barcassa amb immigrants indocumentats procedents de Líbia que intentaven arribar a Lampedusa. L'Aliança ha afirmat que només hi havia una embarcació que estava de servei aquells dies i que es trobava a més de 100 milles nàutiques del lloc.

La portaveu de l'OTAN, Carmen Romero, ha respost d'aquesta manera a la denúncia publicada aquest dilluns pel diari "The Guardian", segons la qual un portaavions va deixar morir ofegats 61 immigrants indocumentats entre el 29 i el 30 de març en un punt indeterminat entre Trípoli i l'illa italiana de Lampedusa, cap on es dirigien.

L'article, que es basa en declaracions dels supervivents, als quals els corrents van retornar a Líbia, diu que un portaavions aliat va veure la barcassa avariada en la qual viatjaven els immigrants, però no la va auxiliar.

L'angoixa de l'espera


Segons ha publicat el rotatiu britànic, després que l'embarcació comencés a perdre combustible, es va donar l'alarma i els van assegurar que hi havia una embarcació a 60 milles de Trípoli. Després, un helicòpter militar els hauria fet arribar ampolles d'aigua i paquets de galetes mentre no arribava el rescat promès. Rescat que no va arribar mai.

Els guardacostes italians diuen que es va avisar Malta de l'existència d'aquesta embarcació que es dirigia cap a la seva zona, obligant-los a intentar un rescat. Malta, però, nega cap implicació en el cas.

Segons "The Guardian", a la zona hi havia el vaixell francès de l'OTAN "Charles de Gaulle", però les autoritats navals franceses han negat que el portaavions es trobés a la zona en aquestes dates.

La versió de l'OTAN

Ara, l'OTAN ha afirmat que "només hi havia un portaavions sota el mandat de l'OTAN aquells dies, el vaixell italià "Garibaldi". I, a més, la portaveu ha afegit que aquest es trobava "a més de 100 milles nàutiques mar endins", per la qual cosa ha subratllat que "qualsevol afirmació que un portaavions de l'OTAN va trobar i després va ignorar la nau en perill és errònia".

En aquest sentit, ha recordat que els vaixells de l'Aliança Atlàntica coneixen les seves responsabilitats sobre la seguretat de la vida en el mar que recull la llei marítima internacional. I ha afegit que precisament durant la nit del 26 al 27 de març diverses unitats de l'OTAN van fer tasques de suport en dos incidents diferents, l'un a 50 milles nàutiques al nord-nord-oest de Trípoli, on 300 persones van ser rescatades, i l'altre, en un vaixell amb 210 persones a bord en una posició similar.

Segons l'OTAN, en aquests dos casos els rescatats van ser transferits a Itàlia amb l'assistència de les autoritats d'aquest país, però en cap cas les unitats militars de l'Aliança que van participar en aquests rescats "no van sentir ni veure cap senyal d'altres embarcacions dins de l'àrea".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut