Augmenten els casos de tos ferina a Catalunya.
Augmenten els casos de tos ferina a Catalunya.
Barcelona

Els casos de tos ferina s'incrementen en més d'un 60% a Catalunya

Els casos de tos ferina s'han incrementat a Catalunya en més d'un 60% i han passat de 283 el 2007 a 413 el 2008, segons dades de l'últim "Butlletí epidemiològic". L'augment del nombre de casos ha motivat una recomanació als metges de la mà de l'Agència de Salut Pública en la qual se'ls alerta perquè es faci un seguiment correcte dels casos que s'han confirmat.

Actualitzat
La tos ferina és una malaltia infecciosa produïda pel bacil Bordetella pertussis que s'inicia amb símptomes lleus del tracte respiratori superior amb tos de més d'una setmana, que evoluciona cap a una tos violenta i espasmòdica i amb sensació d'asfíxia, i que acaba amb un soroll característic. La transmissió es produeix per contacte o inhalació de partícules infeccioses disseminades generalment a través de la tos, té un temps d'incubació de set a deu dies i acostuma a durar de sis a deu setmanes si no hi ha complicacions.

Les dades indiquen que el 2007 la incidència de casos per cent mil habitants era de 3,92, taxa que s'ha disparat el 2008 a 6,61. La majoria dels afectats de tos ferina eren infants menors de cinc anys i molts estaven ben vacunats. La tos ferina és una malaltia especialment greu en el primer any de vida perquè en el 20% dels casos pot provocar pneumònia, i més rarament convulsions, i fins i tot encefalopaties.

Les xifres també indiquen que hi ha hagut un augment més gran de casos entre les dones, comparat amb els homes, i que es va produir durant l'estiu.

Des de l'Agència de Salut Pública es recorda que, encara que és una malaltia més aviat benigna, en nounats que no s'han vacunat o que només han rebut una dosi de la vacuna, el quadre clínic es pot complicar, i per això es recomana diagnosticar-ne bé els casos i tractar els afectats per evitar-ne la transmissió i disminuir-ne l'impacte. També es recomana que els infants menors de quatre mesos que només han rebut una dosi de vacuna ingressin en un hospital, de la mateixa manera que ho han de fer els que tinguin un historial clínic complicat, amb cardiopaties o que estiguin immunodeprimits.

En poblacions no vacunades, especialment en els individus que presenten problemes de malnutrició i múltiples infeccions, la tos ferina constitueix una de les causes més elevades de mortalitat.

La vacuna actual contra la tos ferina té una eficàcia entre el 80% i el 90%, i no només protegeix davant la presència de la malaltia, sinó que també en pot disminuir la gravetat en persones immunitzades que emmalalteixen.

Aquesta mateixa setmana, el Departament de Salut de la Generalitat va alertar que els casos de xarampió a Catalunya s'havien incrementat, malgrat que es poden prevenir amb una vacuna, i que en el mes de març s'havien comptabilitzat 80 malalts, la majoria adults sense vacunar. També es va informar que una tercera part dels casos de xarampió confirmats havia requerit hospitalització. Tots eren joves, que és la població amb risc de complicacions més elevat, però van evolucionar bé.
Anar al contingut